c++ zagnieżdżanie switch
Ostatnio zmodyfikowano 2014-11-28 16:49
nvkk Temat założony przez niniejszego użytkownika |
c++ zagnieżdżanie switch » 2014-11-28 16:07:44 Witam. Uczę się c++ od niedawna (od 2 dni, ale cos tam kiedys robiłem w c++) i aktualnie ucze sie robienie menu za pomocą switch i case. Robie jakiś przykładowy projekt (nic skomplikowanego) i chciałbym zagnieździć switch, Zresztą wszystko widać kodzie : #include <iostream>
using namespace std;
int main() { int ktora; cout << "Wybierz jedna z opcji : \n"; cout << "1.Wypisanie wszyszystkich stanowisk\n"; cout << "2.Wypisanie wszystkich uczniow\n"; cout << "3.Wybierz polecenie dla uczniow\n"; cout << "4.Napisz 0 jezeli chcesz wyjsc z programu\n"; cin >> ktora; switch( ktora ) { case 1: int i; cout << "Wypisanie wszystkich stanowisk :\n"; for( i = 1; i < 10; i = i + 1 ) cout << "Stanowisko nr " << i << " \n"; break; case 2: int ucz; for( ucz = 1; ucz < 29; ucz = ucz + 1 ) break; case 3: cout << "Wybierz ktores z polecen :\n"; cout << "4.Prosze wlaczyc komputery\n5.Prosze otworzyc notatnik\n6.Prosze wlaczyc kompilator\n6.Prosze wylaczyc komputer\n"; int cowyb; cin >> cowyb; break; switch( cowyb ) { case 4: int m; for( m = 1; m < 29; m = m + 1 ) cout << "Niech uczen na stanowisku " << m << " wlaczy komputer !"; break; case 5: int z; for( z = 1; z < 29; z = z + 1 ) cout << "Prosze ucznia " << z << " o wlaczenie notatnika"; break; case 6: int g; for( g = 1; g < 29; g = g + 1 ) cout << "Niech uczen na stanowisku " << g << " wylaczy komputer !"; break; } } return 0; }
Gdy wybiorę opcje 3 to wyświetlają mi się inne opcje takie jak prosze o otworzenie... i gdy wybieram np. 5 instrukcje zawarte w case nie sa wykonywywane |
|
maly |
» 2014-11-28 16:19:04 Po cin masz break. |
|
» 2014-11-28 16:26:07 I jak rozumiem mam ten break usunąć tak? |
|
» 2014-11-28 16:29:01 Ok dzięki wielkie juz działa ! :). Na tym forum obowiązuje 1 pytanie = 1temat?? Bo chciałem się zapytać o to jak zrobić aby zawsze po wykonaniu instrukcji zawartej w case program wracał do początku. Czyli wykonywał od początku int main() |
|
» 2014-11-28 16:34:27 Myślałem o użyciu goto, ale jak to Jerzy Grębosz napisał : "...używanie instrukcji goto zdradza , że jest się złym programistą..." A ja złym nie chce być :D Dlatego się pytam o inne możliwości :) |
|
maly |
» 2014-11-28 16:49:29 |
|
« 1 » |