Bartaz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pytanie o system("start nazwa pliku"): » 2009-12-23 14:06:12 Witam mam pytanie, mam takie polecenie do otwierania jakiegoś pliku system("start nazwa pliku"): i jak zrobić żeby użytkownik sam podawał nazwę pliku tak jak w zmiennych żeby po słowie start było słowo podane w zmiennej ? i jak ktoś zna to niech mi poda jakieś inne polecenia z system("..."); (Pisane w konsoli) |
|
malan |
» 2009-12-23 14:26:06 Ogólnie rzecz biorąc funkcji system się nie używa. Można ją zastąpić: ShellExecute - wtedy rozwiązanie Twojego problemu będzie wyglądało mniej więcej tak: char nazwa_pliku[ 25 ];
cin >> nazwa_pliku;
ShellExecute( uchwyt, "open", nazwa_pliku, NULL, NULL, SW_SHOW );
|
|
... » 2009-12-23 14:53:49 1-Dlaczego nie używa się system("..."); 2-Co wpisać w wyrazie uchwyt? bo nie działa trzeba jakąś bibliotekę do tego śćiągnąć. |
|
malan |
» 2009-12-23 15:05:27 1. Chociaż by dlatego, że niektóre anty wirusy wykrywają programy z tą funkcją jako 'złośliwe oprogramowanie'. Zbytnio się nie wgłębiałem w to, czemu nie można jej używać ;p, ale na forum parę razy się przewijało ( http://forum.ddt.pl/?Tid=1210). 2. Zamiast uchwyt wpisz NULL. |
|
... » 2009-12-23 15:18:17 Mam taki kod ale i tak mam błąd #include <iostream> #include <conio.h> #include <windows.h> using namespace std;
int main() { string Nazwa_pliku; SetConsoleTextAttribute( GetStdHandle( STD_OUTPUT_HANDLE ), FOREGROUND_GREEN | FOREGROUND_INTENSITY ); cout << "Podaj nazwe pliku do otwarcia" << endl; cin >> Nazwa_pliku; ShellExecute( NULL, "open", Nazwa_pliku, NULL, NULL, WS_SHOW ); system( "PAUSE" ); return( 0 ); } Błedy: 14 D:\Projekty\Projekty C++\main1.cpp `WS_SHOW' undeclared (first use this function)
(Each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in.)
|
|
malan |
» 2009-12-23 15:23:56 SW_SHOW
Sory, literówka ;p. |
|
... » 2009-12-23 15:39:47 I tak jest błąd ShellExecute(NULL,"open",Nazwa_pliku,NULL,NULL,SW_SHOW);
14 D:\Projekty\Projekty C++\main1.cpp cannot convert `std::string' to `const CHAR*' for argument `3' to `HINSTANCE__* ShellExecuteA(HWND__*, const CHAR*, const CHAR*, const CHAR*, const CHAR*, INT)'
EDIT Już działa ale się nic nie otwiera. |
|
malan |
» 2009-12-23 15:42:07 A gdzie Ty w moim pseudo kodzie widziałeś std::string ? ;> |
|
« 1 » 2 3 |