[DirectX] Do czego służy IDXGIDevice::GetParent() i IDXGIAdapter::GetParent()
Ostatnio zmodyfikowano 2015-03-28 22:12
debilek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[DirectX] Do czego służy IDXGIDevice::GetParent() i IDXGIAdapter::GetParent() » 2014-12-03 05:23:38 mam coś takiego: IDXGIDevice * dxgiDevice = 0; mD3dDevice->QueryInterface( __uuidof( IDXGIDevice ),( void ** ) & dxgiDevice );
IDXGIAdapter * dxgiAdapter = 0; dxgiDevice->GetParent( __uuidof( IDXGIAdapter ),( void ** ) & dxgiAdapter );
IDXGIFactory * dxgiFactory = 0; dxgiAdapter->GetParent( __uuidof( IDXGIFactory ),( void ** ) & dxgiFactory );
dxgiFactory->CreateSwapChain( mD3dDevice, & sd, & mSwapChain );
stanołem na pierwszym wywołaniu GetParent. W dokumentacji pisze takie coś "Gets the parent of the object". ale czym jest ten rodzic?? prosze o pomoc niemoge tego zrozumieć IDXGIDevice dziedziczy po IDXGIObject a ten dziedziczy po IUnknown. więc ten rodzic to jest IUnknow?? proszę o pomoc, rzucają ten kod w książkach i mało wytłumaczenia jeśli w ogóle dadzą |
|
1aam2am1 |
» 2014-12-03 09:34:07 Klasy mogą dziedziczyć po sobie. Np: class Rodzic { public: void nazwa { std::cout << "rodzic"; } }
class Dziecko : public Rodzic { public: void nazwa { std::cout << "dziecko"; } }
Dziecko dziedziczy po rodzicu funkcje i inne elementy. |
|
» 2014-12-03 12:06:21 wiem czym jest dziedziczenie w c++, i jak wygląda, ale nie rozumiem ten metody w tym konkretnym przypadku. W książce rzucili ten kod że ak ma być i zero wyjaśnienia.
Rodzicem dla IDXGIDevice jest IDXGIObject, ale dlaczego do parametrów tej metody przekazuje się wskaźnik na IDXGIAdapter?? czyżby rzutowanie w dół. |
|
Jacob99 |
» 2014-12-03 20:07:48 |
|
» 2014-12-04 23:51:53 No właśnie dalej nie jest jasne :/ Skoro chce uzyskać rodzica od interfejsu IDXGAdapter to dlaczego używam IDXGIDevice::GetParent a nie IDXGAdapter::GetParent
GetParent powinno zwrócić rodzica a nim jest IDXGIObject i dla IDXGIDevice i dla IDXGIAdapter. Tymczasem my tam możemy podawać parametry i mi to wygląda że rodzica rzutujemy na typ który podamy w parametrach |
|
» 2015-03-28 22:03:17 odświeżam
|
|
Brunon3 |
» 2015-03-28 22:12:31 Mi to wygląda na taki system jak w Unity...
Heh, czytam temat i myślę sobie: "trafny nick sobie wybrał". :D (Bez obrazy oczywiście). :)
-BD. |
|
« 1 » |