Problem z działaniem dwóch plików
Ostatnio zmodyfikowano 2014-12-04 08:59
Kopek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z działaniem dwóch plików » 2014-12-03 22:02:53 Witam. Bawię się w małe programowanie i mam problem odnoście działania dwóch plików. Mam Plik nr.1 #include <iostream> #include "naglowek.h" using namespace std;
int main( int argc, char ** argv ) { int a = 3; int b = 2; cout << wieksza( a, b ) << endl; system( "pause" ); return 0; } int wieksza( int jeden, int drugi ) { if( jeden > drugi ) return jeden; else return drugi; } int wieksza2( int jeden, int drugi ) { if( jeden > drugi ) return jeden; else return drugi; }
To jest plik nagłówkowy extern int wieksza( int jeden, int drugi ); extern int wieksza2( int jeden, int drugi );
A tutaj trzeci który się łączy z pozostałymi, ale nie wyskakuje komunikat, że liczba b jest większa. Niestety, wszystko działa i wyświetla się to co jest w pliku nr.1 ;/. Co zrobić? Działam w programie dev C++ #include "naglowek.h" #include <iostream>
using namespace std;
int drugi( int argc, char ** argv ) { int a = 10; int b = 20; cout << "Drugi plik" << wieksza2( a, b ) << endl;; return 0; }
|
|
wilkoo13 |
» 2014-12-03 22:20:14 jak te pliki się nazywają? ten środkowy to naglowek.h? ostatni się łączy tylko z tym środkowym, a pierwszy tez tylko ze środkowym Który plik kompilujesz i uruchamiasz i nie działa to co powinno? |
|
Kopek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-12-03 22:49:31 Plik pierwszy i drugi to pliki źródłowe. Pierwszy plik nazywa się "wieksza" a drugi plik nazywa się "drugi". I w pierwszym pliku czyli "wieksza" wszystko działa tzn. funkcje jakie są a w pliku "drugi" nie ma żadnej rekcji, tak jakby istniał ten plik, ale nic w nim nie działa. |
|
Monika90 |
» 2014-12-04 08:59:46 Funkcja drugi sama się nie wywoła. Jedyna funkcja która jest automatycznie wywoływana to main. |
|
« 1 » |