Problem z stworzeniem odpowiedniego programu w Dev C++
Ostatnio zmodyfikowano 2014-12-04 22:39
JohnyGuliano Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z stworzeniem odpowiedniego programu w Dev C++ » 2014-12-04 15:33:43 Hej. Tak jak w temacie: mam problem z konkretnym zadaniem z programowania. Mianowicie to zadanie zostało już przedstawione przez nauczyciela jako "hardkorowe" więc nie zdziwiłem się specjalnie, gdy miałem problem nawet to zacząć. Prosiłbym Was o pomoc z tym zadaniem.
1. Utwórz strukturę o nazwie pracownicy w której będą przechowywane następujące dane: - dane osobowe pracownika ( imię, nazwisko, pesel); dane te zapisane powinny być w strukturze dane_os; - wysokość wynagrodzenia pracownika w każdym miesiącu 2010r.; - średnia wysokość wynagrodzenia pracownika w roku 2010r.; 2. Napisz funkcję wpisz, która wczytuje dane do struktury pracownicy, przy czym użytkownik wpisuje dane pracownika oraz wysokość wynagrodzenia. Średnia wysokość wynagrodzenia powinna być w tej funkcji doliczona i wpisana w odpowiednie pole. 3. Napisz funkcję drukuj, która drukuje dane pracownika zapisane w strukturze pracownicy (dane osobowe, wysokość wynagrodzenia oraz średnią wysokość wynagrodzenia). 4. W funkcji main utwórz tablicę struktur pracownicy o nazwie firma, w której zapisane będą informacje o wszystkich pracownikach tej firmy. Następnie wpisz do niej dane pracowników i wydrukuj ja na ekran (używając funkcji wpisz oraz drukuj). 5. Napisz funkcję średnia, która oblicza średnią miesięczną wynagrodzenia w tej firmie. 6. Napisz funkcję max która znajduje najlepiej zarabiającego pracownika tej firmy w roku 2010 i wydrukuj jego dane na ekran. 7. Napisz funkcję najstarszy, która znajduje najstarszego pracownika tej firmy i wydrukuj jego dane na ekran (Można przyjąć, że w firmie nie ma osób urodzonych tego samego dnia).
|
|
darko202 |
» 2014-12-04 22:39:09 |
|
« 1 » |