program bazodanowy
Ostatnio zmodyfikowano 2010-01-07 20:39
MarcinL Temat założony przez niniejszego użytkownika |
program bazodanowy » 2009-12-28 09:56:55 otóż mam napisać program w którym powinno jeszcze być możliwość dodania nowego rekordu danych , modyfikacja rekordu , usunięcie go i wyszukanie po peselu narazie napisałem takie coś nie proszę o napisanie tego programu za mnie tylko o wskazówki czego użyć aby go dokończyć #include <iostream> #include <string> #include <fstream.h>
using namespace std;
struct dane_osobowe { string imie; string nazw; string ulica; string nrdomu; string nrmieszkania; int pesel; };
struct dane_osobowe dane[ 10 ];
int zapis(); int odczyt();
int main();
int ile_p;
int zapis() { int ile, i; cout << "Podaj ilosc osob (max 100): "; cin >> ile; if( ile > 100 ) zapis(); for( i = 1; i <= ile; i += 1 ) { cout << i << ". Imie: "; cin >> dane[ i ].imie; cout << i << ". Nazwisko: "; cin >> dane[ i ].nazw; cout << i << ". ulica: "; cin >> dane[ i ].ulica; cout << i << ". nrdomu: "; cin >> dane[ i ].nrdomu; cout << i << ". nrmieszkania: "; cin >> dane[ i ].nrmieszkania; cout << i << ". pesel: "; cin >> dane[ i ].pesel; cout << "+========================+" << endl; } ile_p = ile; main(); }
int odczyt() { int i; int w; cout << "Lista wpisanych osob: " << endl; for( i = 1; i <= ile_p; i += 1 ) { cout << i << ". " << dane[ i ].imie << endl; cout << i << ". " << dane[ i ].nazw << endl; cout << i << ". " << dane[ i ].ulica << endl; cout << i << ". " << dane[ i ].nrdomu << endl; cout << i << ". " << dane[ i ].nrmieszkania << endl; cout << i << ". " << dane[ i ].pesel << endl; cout << "+---------------------------------+" << endl; } cout << "\n\n" << "1 - powrot "; cin >> w; switch( w ) { default: main(); } }
int main() { char wybor; cout << "1. Wpisz do bazy dane" << endl; cout << "2. Odczyta dane z bazy" << endl; cout << "3. Exit" << "\n\n"; cin >> wybor; switch( wybor ) { case '1': zapis(); break; case '2': odczyt(); break; case '3': system( "exit" ); break; default: main(); } return 0; }
|
|
eBbi |
» 2009-12-28 10:11:21 noto nie jest to trudne. zrób kolejny punkt w menu o nazwie np. "Dodaj rekord".W tym punkcie wczytujesz z klawiatury pesel a następnie porównujesz go z peselami osób zarejestrowanych za pomocą np. pętli for. for( int i = 0; user.imie[ i ] != ""; i++ ) { if( pesel_pobrany == pesel_usera ) { wczytaj now ą funkcj ę lub tutaj napisz reszt ę break; } }
powinieneś zrobić dodatkową zmienna w strukturze w której będziesz przechowywał rekordy. Jeśli chodzi o usunięcie to podobnie jak do dodawania. |
|
WunM |
» 2009-12-28 10:17:27 1. Poprawić formatowanie 2. Usunąć system("exit"); 3. Pamięć przydzielać dynamicznie (operator new (oczywiście pamiętać należy o zwalnianiu pamięci) bądź użyć kontenera STL np.) |
|
» 2010-01-07 20:07:51 a ile by kosztowało jakby ktoś chciał za mnie dokończyć ten program ? bo ja przyznaje nie mam czasu :( |
|
malan |
» 2010-01-07 20:28:53 Na kiedy potrzebujesz ten program? Czy piszesz go tylko na zaliczenie? |
|
» 2010-01-07 20:31:05 na jutro wieczór :) |
|
malan |
» 2010-01-07 20:33:58 To przykro mi, ale ja odpadam - nie wyrobiłbym się z czasem. |
|
WunM |
» 2010-01-07 20:39:25 a ile by kosztowało[...] 100zł [...]jakby ktoś chciał za mnie dokończyć ten program ? Nikt nie chce. |
|
« 1 » |