[Allegro] Kolizje obiektów i scrolling w ruchu izometrycznym.
Ostatnio zmodyfikowano 2010-01-04 16:26
KrQ Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2010-01-03 20:03:14 Przyjme nawet najgłupsze rozwiązanie, poprostu nie chce zawieszać tego projektu w momecie kiedy jedyna rzecz do zaprogramowania to kolizje. |
|
malan |
» 2010-01-03 21:00:39 Jeśli sterowanie odbywa się za pomocą myszki, to możesz spróbować jakoś zablokować kliknięcia, jeśli myszka wejdzie w obszar kolizji (np. na kolumnę). Nie wiem, czy to wykonalne, ale wpadło mi na myśl ;p. |
|
KrQ Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2010-01-04 13:44:35 Prawdopodobnie znalazłem rozwiązanie upraszczające to wszystko w dokumentacji. Być może nawet napiszę artykuł, jeśli uznacie że jest to metoda warta uwagi, opiera się ona na rysowaniu pustych bitmap w określonych miejscach po ktorych postac ma chodzic i sprawdzaniu czy postać jest rysowana na nich z pomocą funkcjii is_inside_bitmap(). |
|
lynx |
» 2010-01-04 16:26:40 Jeśli masz czas i chęci by napisać artykuł, a podana metoda jest w miarę wydajna i funkcjonalna to jak najbardziej się on przyda. :)Jeśli sam jej używasz i uważasz że można nią dużo zrobić, bądź jest łatwa w obsłudze to nie widzę przeciwwskazań. :D
|
|
1 « 2 » |