[SFML]Rysowanie w innej klasie niż główna
Ostatnio zmodyfikowano 2014-12-20 18:54
bingo009 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[SFML]Rysowanie w innej klasie niż główna » 2014-12-19 23:09:06 Mam taki problem, z którym nie mam jak się uporać. Mianowicie mam narazie w programie 2 klasy - główną i klasę do ładowania i rysowania mapy. W klasie głównej, jest tworzenie okna i rysowanie wszystkiego, w klasie mapy jest ładowanie mapy i usiłuje stworzyć rysowanie. Mam kilka spriteów i klasa mapa przechowuje je sobie w kontenerze vector. Jak teraz mam z poziomu funkcji klasy mapa narysować cokolwiek, skoro okno jest tworzone i obsługiwane w klasie głównej? |
|
Parapet |
» 2014-12-20 08:20:35 Pobierz instancję okna w klasie i namaluj coś na niej. |
|
hincu |
» 2014-12-20 17:18:06 klasa.rysuj(sf::renderwindow &wnd); ? |
|
bingo009 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-12-20 18:54:52 Dzięki, zrobiłem to w ten sposób: -Klasa główna dziedziczy po klasie RenderWindow. Napisałem też metodę na zwrócenie instancji klasy(tworzy statyczny obiekt klasy głównej i zwraca go). Mam jeden wspólny plik hpp, w którym są wszystkie pliki nagłówkowe z projektu jak i z zewnątrz(nagłówki C++, SFML, itd.). Każdy plik cpp z implementacją klas dołącza ten nagłówek. Teraz mogę w całkiem innej klasie niż główna narysować cokolwiek w ten sposób: Game::getInstance().draw( costam );
Dzięki za pomoc i za naprowadzenie na trop. |
|
« 1 » |