Problem z 1 zadaniem V kursu
Ostatnio zmodyfikowano 2009-12-31 14:41
Maver Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z 1 zadaniem V kursu » 2009-12-31 14:24:13 Witam! Mam problem z tym zadaniem oto kod źródłowy napisanego przezemnie programu: #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std;
int moj_wiek; int wiek_taty; int wiek_mamy; int wiek_siostry; int wiek_brata; int wiek_babci;
int mian() { cout << "Podaj swój wiek" << endl; cin >> moj_wiek; cout << "Podaj wiek taty" << endl; cin >> wiek_taty; cout << "Podaj wiek mamy" << endl; cin >> wiek_mamy; cout << "Podaj wiek siostry" << endl; cin >> wiek_siostry; cout << "Podaj wiek brata" << endl; cin >> wiek_brata; cout << "Podaj wiek babci" << endl; cin >> wiek_babci; getch(); return( 0 ); } podczas kompilacji wyświetla mi się ten błąd: [Linker error] undefined reference to `WinMain@16' Proszę o jak najszybszą pomoc. |
|
WunM |
» 2009-12-31 14:25:26 Literówka. Zamiast mian powinno być main
|
|
TheLukon |
» 2009-12-31 14:35:46 |
|
TheLukon |
» 2009-12-31 14:36:56 Mogłeś także napisać tak: #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std;
int moj_wiek, wiek_taty, wiek_mamy, wiek_siostry, wiek_brata, wiek_babci;
int main() { cout << "Podaj swój wiek" << endl; cin >> moj_wiek; cout << "Podaj wiek taty" << endl; cin >> wiek_taty; cout << "Podaj wiek mamy" << endl; cin >> wiek_mamy; cout << "Podaj wiek siostry" << endl; cin >> wiek_siostry; cout << "Podaj wiek brata" << endl; cin >> wiek_brata; cout << "Podaj wiek babci" << endl; cin >> wiek_babci; getch(); return( 0 ); }
Ale to tylko żeby trochę mniej się napisać:D P.S I na przyszłość używaj komend żeby wątek przejrzyście wyglądał: http://forum.ddt.pl/?Tid=622 |
|
Maver Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-12-31 14:41:19 ehh no tak już tak wczoraj miałem i zauważyłem literówkę ale teraz nie zczaiłem że to ten sam błąd. No ale człowiek uczy się na swoich błędach. Co najlepiej widać ucząc się programowania. dzieki. |
|
« 1 » |