Acarin1995 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[sfml] Zmiana poziomu » 2014-12-23 13:01:27 Witam mam pytanie jak zmienić poziom gry czyli np po najściu na dany kafelek np. jaskinia zmieniła się mapa na inną tak by sterowanie i wszystko działało normalnie mi niestety po kroku zmienia się mapa próbowałem z pętlą i też nic to nie dało. Apropo mapy rysują mi się obrócone o 90 stopni gdy jakiś klocek powinien być na górze to jest z boku. #include <SFML/Graphics.hpp> #include "Postac.hpp" #include "Swiat.hpp" int main() { sf::RenderWindow oknoAplikacji( sf::VideoMode( 800, 600 ), "Nevermore" ); Postac postac; Swiat swiat; postac.wczytajObrazek(); swiat.wczytajkafelki(); while( oknoAplikacji.isOpen() ) { sf::Event zdarzenie; while( oknoAplikacji.pollEvent( zdarzenie ) ) { postac.sterowanie( zdarzenie ); if( zdarzenie.type == sf::Event::Closed ) oknoAplikacji.close(); } oknoAplikacji.clear( sf::Color::White ); swiat.rysujMapeGlowna( oknoAplikacji ); oknoAplikacji.draw( postac ); if( swiat.mapaGlowna[ postac.px ][ postac.py ] == 6 ) { swiat.rysujjaskinia( oknoAplikacji ); oknoAplikacji.draw( postac ); } oknoAplikacji.display(); } return 0; }
|
|
NopeDotAvi |
» 2014-12-23 14:43:00 A) Co to jest za sposób w ogóle? http://www.sfml-dev.org/tutorials/2.0/graphics-vertex-array.php Zescrolluj to znajdziesz coś takiego jak: "Example TileMap", z tym się zapoznaj. B) U Ciebie co wywołanie funkcji rysujMapeGlowna jest deklarowana na nowo cała tablica, jest to bardzo niepotrzebne. C) Gdy już będziesz miał mape z punktu A) to wtedy się zgłoś najlepiej, bo teraz to nie ma co pisać, poza tym pokaż następnym razem tylko niezbędne minimum. |
|
Gabes |
» 2014-12-23 16:12:44 Tak szybciej zrozumiesz błąd obrócenia o 90 stopni. int mapaGlowna[ 6 ][ 8 ] = { { 0, 1, 0, 1, 1, 0, 0, 0 }, { 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0 }, { 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0 }, { 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0 }, { 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0 }, { 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0 } };
...
for( int y = 0; y < 6; y++ ) { for( int x = 0; x < 8; x++ ) { if( mapaGlowna[ y ][ x ] == 0 ) |
|
Acarin1995 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-12-26 14:38:47 Dzięki jeden problem mniej. A jak zmienić mape tak jak np. w Margonem lub coś? próbowałem: Ale po ruchu mapa wracała na poprzednią. A jak próbowałem wstawić pętle w ifie wogóle nic nie działało. |
|
« 1 » |