Program w którym odpowiada sie na pytania
Ostatnio zmodyfikowano 2014-12-27 17:10
FranekDolas Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Program w którym odpowiada sie na pytania » 2014-12-26 22:13:48 Cześć. Mam problem z programem który ma wyświetlić czy dobrze odpowiedziało sie na pytanie. Zawsze pokazuje ze została udzielona dobra odpowiedz. Jestem początkującym w c++ tak wiec prosze o wyrozumiałość :)
#include <iostream> #include <fstream> #include <string> using namespace std;
int main()
{ int odp,tak,nie; cout<<"czy c to jezyk programowania?"<<endl; cin>>odp;
if (odp=tak) cout<<"odpowiedziales poprawnie"; else cout<<"odpowiedziales nie poprawnie";
return 0; } |
|
lectre |
» 2014-12-26 22:59:03 Zmienne typu int przechowują liczby całkowite. Do przechowywania zmiennych tekstowych służy klasa string. Ponadto deklarujesz aż 3 zmienne. Wystarczy jedna. W instrukcji warunkowej użyłeś operatora przypisania ( = ) zamiast porównania ( == ) , dlatego też zawsze jest spełniony.
A kod wrzucany na forum ubierz w [ cpp ] [ /cpp ] (bez spacji w środku) |
|
» 2014-12-26 23:33:46 Po edycji dalej jest to samo. #include <iostream> #include <fstream> #include <string> using namespace std;
int main()
{ string odp,tak;
cout<<"czy c to jezyk programowania?"<<endl; cin>>odp; tak=tak;
if (odp==tak)
cout<<"odpowiedziales poprawnie"; else cout<<"odpowiedziales nie poprawnie";
return 0; } |
|
lectre |
» 2014-12-26 23:45:37 Nadal zadeklarowałeś dwie zmienne. Wystarczy jedna: odp. Drugą usuń. Widzę, że nie do końca rozumiesz mechanikę działania zmiennych wprowadzanych z klawiatury. Jeśli deklarujesz zmienną odp i wpiszesz z klawiatury "tak", to będzie ona przechowywała "tak". Poza tym to co jest w stringach trzeba ubrać w cudzysłowa " ". czyli: zmień na a ta linia: Nie mam pojęcia co mogła znaczyć. Wyrzuć. |
|
» 2014-12-27 17:10:03 Dzieki za podpowiedz! Do teraz nie wiem jak mogłem zapomnieć o cudzysłowie :) |
|
« 1 » |