kitsss Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Qt, C++] Dynamiczne tworzenie przycisków i wstawianie ich do layoutu » 2014-12-28 17:21:30 Dopiero zaczynam przygodę z QT więc proszę o wyrozumiałość. Zadanie polega na tym, że mamy wybrać sobie widgetem QComboBox ilość przycisków do rysowania w czasie rzeczywistym. Niestety brak oczekiwanego efektu. Plik .h #ifndef MAINWINDOW_H #define MAINWINDOW_H
#include <QMainWindow> #include <QApplication> #include <QPushButton> #include <QString> #include <QComboBox>
namespace Ui { class MainWindow; }
class MainWindow : public QMainWindow { QComboBox * QCB; QPushButton * QPB_table[ 9 ]; int Amount; Q_OBJECT private slots: void Delete_Buttons(); public: explicit MainWindow( QWidget * parent = 0 ); ~MainWindow(); private: Ui::MainWindow * ui; void Draw_Buttons(); void Add_QComboBox(); };
#endif
Plik .cpp #include "mainwindow.h" #include "ui_mainwindow.h"
MainWindow::MainWindow( QWidget * parent ) : QMainWindow( parent ) , ui( new Ui::MainWindow ) { ui->setupUi( this ); setMinimumSize( 750, 500 ); setMaximumSize( 1750, 1500 ); setGeometry( 300, 200, 1000, 700 ); Add_QComboBox(); QString x = QCB->currentText(); Amount = x.toInt(); connect( QCB, SIGNAL( currentTextChanged( QString ) ), this, SLOT( Delete_Buttons ) ); }
void MainWindow::Add_QComboBox() { QCB = new QComboBox( this ); QCB->setGeometry( 800, 350, 100, 50 ); QCB->addItem( "0" ); QCB->addItem( "1" ); QCB->addItem( "2" ); QCB->addItem( "3" ); QCB->addItem( "4" ); QCB->addItem( "5" ); QCB->addItem( "6" ); QCB->addItem( "7" ); QCB->addItem( "8" ); QCB->addItem( "9" ); }
void MainWindow::Draw_Buttons() { QString a = QCB->currentText(); QString b; for( int i = 0, j = 100; i < a.toInt(); i++, j += 100 ) { QPB_table[ i ] = new QPushButton( b = QString( "%1 %2" ).arg( "Przycisk" ).arg( i ), this ); QPB_table[ i ]->setGeometry( j, 100, 75, 50 ); } }
void MainWindow::Delete_Buttons() { for( int i = 0; i < Amount; i++ ) delete QPB_table[ i ]; Draw_Buttons(); }
MainWindow::~MainWindow() { delete ui; }
|
|
turaz |
» 2014-12-28 20:25:55 Witaj. Problemem w Twoim przypadku jest nie umieszczanie widget'ów w layout. Jeżeli zastosujesz jakikolwiek layout w centralWiget (który posiada MainWindow) i użyjesz na tym layout'cie metody addWidget() będzie działać :)
Stosowanie layout'ów ma pozytywne skutki przy zmianie rozmiaru okna oraz to, że nie musisz martwić się o wymiary widget'ów, które same zostaną odpowiednio wyskalowane.
PS1. Jestem nowym użytkownikiem na tym forum i dopiero zauważyłem, że znajduje się tutaj w dziale 'Kursy' artykuł o layoutach: http://blog.matthew.org.pl/2009/11/27/kurs-qt-czesc-5-layout/ może coś Ci się rozjaśni. PS2. Qt != QT :) (taki mały szczegół :P) |
|
» 2014-12-29 15:39:22 Nie bardzo wiem, czemu tym razem wyrzuca błąd podczas działania programu: MainWindow::MainWindow( QWidget * parent ) : QMainWindow( parent ) , ui( new Ui::MainWindow ) { ui->setupUi( this ); setMinimumSize( 750, 500 ); setMaximumSize( 1750, 1500 ); setGeometry( 300, 200, 1000, 700 ); Add_QComboBox(); layout = new QHBoxLayout( this ); QString x = QCB->currentText(); Amount = x.toInt(); connect( QCB, SIGNAL( currentTextChanged( QString ) ), this, SLOT( Delete_Buttons ) ); QWidget * window = new QWidget(); window->setLayout( layout ); setCentralWidget( window ); }
void MainWindow::Add_QComboBox() { QCB = new QComboBox( this ); QCB->setGeometry( 800, 350, 100, 50 ); QCB->addItem( "0" ); QCB->addItem( "1" ); QCB->addItem( "2" ); QCB->addItem( "3" ); QCB->addItem( "4" ); QCB->addItem( "5" ); QCB->addItem( "6" ); QCB->addItem( "7" ); QCB->addItem( "8" ); QCB->addItem( "9" ); }
void MainWindow::Draw_Buttons() { QString a = QCB->currentText(); QString b; for( int i = 0, j = 100; i < a.toInt(); i++, j += 100 ) { QPB_table[ i ] = new QPushButton( b = QString( "%1 %2" ).arg( "Przycisk" ).arg( i ) ); layout->addWidget( QPB_table[ i ] ); } }
void MainWindow::Delete_Buttons() { for( int i = 0; i < Amount; i++ ) delete QPB_table[ i ]; Draw_Buttons(); }
MainWindow::~MainWindow() { delete ui; }
|
|
turaz |
» 2014-12-29 18:01:01 Jeśli używasz QtCreator'a to zobaczysz w nim zakładkę 'Design', która w naprawdę przystępny sposób jest w stanie pomóc w tworzeniu GUI, ale wracając do tematu stworzony QMainWindow posiada już swój cetralWidget (spójrz w zakładkę DESIGN) zmieniając konstruktor na taki: MainWindow::MainWindow( QWidget * parent ) : QMainWindow( parent ) , ui( new Ui::MainWindow ) { ui->setupUi( this ); setMinimumSize( 750, 500 ); setMaximumSize( 1750, 1500 ); setGeometry( 300, 200, 1000, 700 ); Add_QComboBox(); layout = new QHBoxLayout( ui->centralWidget ); ui->centralWidget->setLayout( layout ); QString x = QCB->currentText(); Amount = x.toInt(); connect( QCB, SIGNAL( currentTextChanged( QString ) ), this, SLOT( Delete_Buttons() ) ); } napewno będzie działać :) PS. Sory ale nei wiem jak sformatować kod źródłowy, żeby był odpowiednio sformatowany. |
|
» 2014-12-30 14:02:25 Jest ok, wszystko widać. Dzięki wielkie, już działa. Teraz jeszcze muszę rozkminić dlaczego przyciski z layoutu nie są usuwane. |
|
turaz |
» 2014-12-30 15:07:01 Są usuwane.. z tym, że masz mały błąd, ponieważ w slocie DeleteButtons() pętla jest wykonywana do momentu gdy i < Amount a pole Amount jest ustawiane wyłącznie w konstruktorze gdzie najprawdopodobniej QComboBox ma wartość 0. Swoją drogą na QObject'ach w Qt nei zaleca sie używania delete lecz metody deleteLater() ona również usunie ten obiekt z tym, że nastąpi to razem z event loopem, a nie natychmiast. Plusem takiego działania jest to, że jeżeli w Event loopie występują jeszcze jakieś zdarzenia związane z tym obiektem mogą spowodować Segmentation Fault, a tego byśmy nie chcieli :) PS. Żeby było przyjemniej ja zamiast tabeli przetrzymującej wskaźniki do QPushbuton'ow użyłbym QList<QPushButton*> (ale to tylko moja taka nic nie znacząca uwaga) :) |
|
» 2015-01-02 16:25:14 Już rozumiem, trochę poczytałem o tym właśnie, i tym samym ty jeszcze bardziej mi to wyjaśniłeś i potwierdziłes :) Dzięki wielkie! |
|
turaz |
» 2015-01-02 16:46:59 Polecam się na przyszłość, gdybyś walczył z Qt :) |
|
« 1 » |