[C/C++] Dopełnienie spacjami tekstu string.
Ostatnio zmodyfikowano 2015-01-01 19:26
GabeN Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C/C++] Dopełnienie spacjami tekstu string. » 2014-12-31 08:11:38 Witam. Mam zmienną string, która wygląda tak: string str = "Znaleziono 8 liczb w tekscie."; Chciałbym wiedzieć, czy jest jakiś sposób, aby dopełnić miejsce spacjami między wyrazem "Znaleziono", a liczbą do np. 5 miejsc, dzięki czemu ta zmienna wyglądałaby tak: str = "Znaleziono 8 liczb w tekscie"; Dla liczby 356 wyglądałoby to tak: str = "Znaleziono 356 liczb w tekscie"; itp. Oczywiście zachowuję pierwotne spacje między wyrazami, a liczbą. Szukałem dość długo w internecie i znalazłem tylko funkcje, które modyfikują w ten sposób std::cout, a w żaden sposób nie modyfikują zmiennej. Istnieją jakieś funkcje do modyfikowania zmiennej string w te sposób? |
|
turaz |
» 2014-12-31 09:27:33 Może insert() ? [url=http://www.cplusplus.com/reference/string/string/insert/]Dokumentacja string[/url] Podajesz pozycję w której ma zostać wstawiony string i insertujesz string'a złożonego z tych spacji. |
|
dawiolp16 |
» 2014-12-31 10:17:23 O takie coś ci chodzi? #include <iostream> #include <sstream> #include <iomanip>
using namespace std;
int main() { stringstream ss; for( int i = 0; i <= 100; i++ ) { ss << "Znaleziono " << setfill( ' ' ) << setw( 5 ) << i << " liczb w tekscie.\n"; } string str = ss.str(); cout << str; return 0; }
|
|
RazzorFlame |
» 2014-12-31 15:33:19 int main() { ostringstream stream; for( int i = 0; i < 999; i++ ) { stream.str( "" ); stream << i; string liczba = stream.str(); string znaleziono = "Znaleziono " + string( 4 - liczba.length(), ' ' ) + liczba + " znakow w tekscie"; cout << znaleziono << endl; } return 0; }
|
|
GabeN Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-01-01 19:26:59 Dziękuję Wam za pomoc, właśnie o takie coś mi chodziło :) Sądzę, że mogę już spokojnie zamknąć temat. Jeszcze raz dziękuję :) |
|
« 1 » |