Wczytywanie z pliku
Ostatnio zmodyfikowano 2015-01-04 19:26
ast44 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wczytywanie z pliku » 2015-01-04 18:19:11 Witam. Chciałbym napisać kod ,który za każdym razem pobiera inta z trzeciej linijki od końca pliku.Dobrze byłoby chyba zrobić to za pomocą funkcji fseek.Czy coś takiego jest dobrze : fseek(fp,3,SEEK_END) ? |
|
Krump |
» 2015-01-04 18:51:49 A nie łatwiej zrobić pętli, która pobierze 3 linijki,ale ich nigdzie nie zapisze? Albo zapisze do zmiennej która potem wykorzystasz do czego innego? for( short int i = 0; i <= 2; i++ ) { plik.clear(); getline( plik, dana ); }
|
|
ast44 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-01-04 19:26:30 Dziękuję za odpowiedź.Zapomniałem dopisać że robię to w jeżyku C.No właśnie mam zagwozdkę z tym.Bo u mnie w pliku wygląda to tak:
--------------------------------------------------------------------------- int_1 wyraz_a_1 wyraz_b_1
int_2 wyraz_a_2 wyraz_b_2 . . . int_n wyraz_a_n wyraz_b_n ---------------------------------------------------------------------------
I teraz chcę właśnie pobrać int_n.I nie wiem jak tego można dokonać.W summie to uprzedziłeś już trochę późniejszą część zadania ,bo będę musiał wczytać te dane z pliku do struktur (w sensie do jednej struktury takie trzy dane i będę miał n takich struktur).Ale na razie właśnie zastanawiałem się nad tym jak ten ostatni int pobrać ,będący w trzeciej linijce od dolnego końca pliku. |
|
« 1 » |