Problem z if.
Ostatnio zmodyfikowano 2010-01-03 18:41
Bartaz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z if. » 2010-01-03 18:07:17 Napisałem sobie taką jakby symulacje jazdy samochodem ( bedzie więcej :D) I powinno być ,że bieg bieg 3 wyświetla się po 30km/h a wyświetla się dopiero przy 50km/h , napewno coś pomieszałem z if ale nie mogę znaleźć ,czy ktoś widzi gdzie jest błąd? Kod: #include <iostream> #include <windows.h> #include <conio.h> using namespace std; int main() { int pre = 0; int bieg_pierwszy = 10; int bieg_drugi = 30; int bieg_trzeci = 50; int bieg_czwarty = 70; int bieg_piaty = 90; int max_predkosc = 90; start: SetConsoleTextAttribute( GetStdHandle( STD_OUTPUT_HANDLE ), FOREGROUND_GREEN | FOREGROUND_INTENSITY ); cout << " Predkosc: " << pre << "km/h" << endl; cout << " Bieg" << endl; if(( pre < bieg_pierwszy ) &&( bieg_pierwszy < bieg_drugi ) ) cout << " 1" << endl; else if((( pre > bieg_pierwszy ) &&( bieg_drugi < bieg_trzeci ) &&( pre < bieg_trzeci ) ) ) cout << " 2" << endl; else if((( pre > bieg_drugi ) &&( bieg_trzeci < bieg_czwarty ) &&( pre < bieg_czwarty ) ) ) cout << " 3" << endl; else if(( pre > bieg_trzeci ) &&( pre < bieg_piaty ) ) cout << " 4" << endl; else if( pre > bieg_czwarty ) cout << " 5" << endl; char klawisz; klawisz = getch(); switch( klawisz ) { case 'w': Sleep( 100 ); system( "cls" ); pre = pre + 1; goto start; break; case 's': Sleep( 10 ); system( "cls" ); pre = pre - 1; goto start; break; case 'a': Sleep( 1000 ); system( "cls" ); pre = pre - 5; goto start; break; } system( "PAUSE" ); return( 0 ); }
|
|
GoldWolf |
» 2010-01-03 18:41:06 Jedno z proponowanych rozwiązań: if(( pre <= bieg_pierwszy ) ) cout << " 1" << endl;
else if((( pre > bieg_pierwszy ) &&( pre <= bieg_drugi ) ) ) cout << " 2" << endl;
Źle opisałeś zmienne od 0 do 10 jest pierwszy bieg, drugi bieg to już 11 - 30 itd. |
|
« 1 » |