Prosty program sieciowy
Ostatnio zmodyfikowano 2010-01-04 17:59
volfik Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Prosty program sieciowy » 2010-01-03 18:27:36 Witam, niedawno zaczalem nauke programowania. Uczylem sie sam z internetu najpierw w cmd, pozniej w allegro ale w internecie nie moge znalesc tego co bym chcial mianowicie chcialbym sie dowiedziec jak napisac program ktory: -poprosi uzytkownika o wpisanie tekstu -zapamieta to, co uzytkownik wpisal -wysle wpisany tekst do mnie (cos jak komunikator(GG)) Moze wysylac na e-mail, gg czy inaczej (jak bedzie najprosciej bo o PHP, mysql nie mam zielonego pojecia (ale jesli ktos ma dla mnie jakis dobry kurs bardzo dakujem :D) chcialbym miec przyklad takiegoz programu lub niech ktos mi powie co i jak a ja sobie sam napisze (bo wole robic sam, ale jak mi ktos da gotowy kod to ja sobie go przestudiuje(tak sie uczylem C++)) :P
|
|
Bartaz |
... » 2010-01-03 18:39:45 |
|
lynx |
» 2010-01-04 16:58:07 -poprosi uzytkownika o wpisanie tekstu
|
?? No to nie jest chyba trudne, w kursie C++ na tej stronie napewno to znajdziesz. (cin, cout). -zapamieta to, co uzytkownik wpisal
|
Eee... poczytaj lepiej jakiś kurs, bo do tego wystarczy Ci zwykła zmienna. (np. std::string) Jeśli nie chcesz konsoli to zajmij się jakąś biblioteką od GUI np. Qt, GTK, ew. możesz sobie to napisać samodzielnie w Windowsowym WinApi. (bo pewnie tego systemu używasz) :) Jeśli chodzi o wysłanie wiadomości na komunikator to nie jest to takie proste bo byś musiał samodzielnie sobie to napisać,a do tego musiałbyś wiedzieć jak przesyłane są dane w tym komunikatorze, jak się połączyć itd. Nie wiem też czy będzie to zgodne z regulaminem komunikatora którego protokół byś chciał wykorzystać. Łatwiej zrobisz wysłanie wiadomości na e'mail. (Ktoś niedawno bawił się w to, więc możesz poszukać) :) |
|
malan |
» 2010-01-04 17:59:49 |
|
« 1 » |