Symulator lotka
Ostatnio zmodyfikowano 2015-01-06 18:58
kamilo960 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Symulator lotka » 2015-01-06 18:06:09 Witajcie.Uczę się c++ dla własnej potrzeby.Korzystałem z poradników Mirosława Zelenta na YT i zrobiłem program symulujący lotka. Chciałem go trochę bardziej rozwinąć i dodać sprawdzanie ile liczb zostało trafionych.Coś jest nie tak i program wypisuje po kolei liczby o 1-6, a nie te, ktore sie zgadzaja.(Na podstawie tego programu chce się nauczyć używania tablic). Kod: #include <iostream> #include <windows.h> #include <time.h>
using namespace std;
int typowania[ 6 ]; int lotek[ 6 ]; int main() { cout << "Witaj w losowaniu.Wytypuj swoje liczby z przedzialu 1-49" << endl; for( int i = 0; i < 6; i++ ) { cin >> typowania[ i ]; cout << endl; } cout << endl << endl; cout << "Za 3 sekundy nastapni zwolnienie blokady.Sprawdz,czy udalo Ci sie trafic" << endl << endl; Sleep( 3000 ); srand( time( NULL ) ); for( int i = 0; i < 6; i++ ) { Sleep( 500 ); lotek[ i ] = rand() % 49 + 1; cout << lotek[ i ] << " "; } cout << endl << endl; for( int i = 0; i < 6; i++ ) { if( lotek[ i ] == typowania[ 0 ] || typowania[ 1 ] || typowania[ 2 ] || typowania[ 3 ] || typowania[ 4 ] || typowania[ 5 ] ) { cout << "Trafiles " << typowania[ i ] << " liczbe" << endl; } } system( "PAUSE" ); return 0; } [ \c pp ] |
|
stryku |
» 2015-01-06 18:32:37 Wrzucaj kod w znaczniki [.cpp] tu kod [./cpp] (bez kropek) na pewno źle masz zrobionego tego ifa if( lotek[ i ] == typowania[ 0 ] || typowania[ 1 ] || typowania[ 2 ] || typowania[ 3 ] || typowania[ 4 ] || typowania[ 5 ] ) { cout << "Trafiles " << typowania[ i ] << " liczbe" << endl; }
powinno być if( lotek[ i ] == typowania[ 0 ] || lotek[ i ] == typowania[ 1 ] || lotek[ i ] == typowania[ 2 ] || lotek[ i ] == typowania[ 3 ] || lotek[ i ] == typowania[ 4 ] || lotek[ i ] == typowania[ 5 ] ) { cout << "Trafiles " << typowania[ i ] << " liczbe" << endl; }
|
|
kamilo960 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Odp » 2015-01-06 18:58:16 Działa jak należy.Dzięki. |
|
« 1 » |