dmx81 |
» 2010-01-13 20:18:00 co do chetnych to wiadomo - swiezo zapisani forumowicze sa pelni zapalu - ale pewnie tak czesto bywa, ze im dalej brna w kursy, tym zapal slabnie, a jest pare nickow, ktore regularnie zadaja pytania, ewentualnie odpowiadaja na pytania innych - tylko pytanie, czy chcieliby w czyms takim uczestniczyc. ja sam jestem raczej zainteresowany, bo mysle o tym powaznie - poki co to nauka, ktora sprawia przyjemnosc i daje satysfakcje, z czasem poznawania wiecej i wiecej staje sie to hobby, i mam nadzieje ze na tyle uda sie opanowac umiejetnosc programowania, aby starac sie o prace w tym zawodzie - no ale wlasnie suche przerabianie kursow dla niektorych moze byc nużące, a co innego wyzwanie :) rozumiem problem, ze kto by to sprawdzal, tez o tym juz myslalem, bardzo fajny podany byl pomysl z tym ocenianiem - wiadomo, tez ktos ten system musi opracowac, a nie kazdy ma ochote, czas, a musi to byc ktos kto ma zdolnosci :) mam nadzieje, ze znajdzie sie grupka chetnych - nie musi to byc koniecznie konkurs na najlepsza prace, (chociaz wiadomo, takie cos bardziej motywuje :) ) ale ogolnie, sprobowanie swoich sil w grupie - wiadomo termin nie moglby byc jakis ekspresowy, nie kazdy ma codziennie czas... ale moze pomysl dojrzeje, to bedzie mozna sie dogadac :) ja np przerabiajac kursy, nie pamietam dokladnie ktora to byla lekcja (ta z menu obslugi klieta i lotami) postanowilem przerobic nieco podane zadanie (bo w nim byly sztywne liczby) i postanowilem zrobic bardziej elastyczny: dodawanie tras lotu + podglad listy dostepnych lotow + dodawanie liczby miejsc na kazdy lot=liczby biletow, sprzedaz biletow dla poszczegolnych klientow, czyli dopisywanie ich do listy, oczywiscie odpowiednio z wybranych tras ubywalo biletow az do braku miejsca, a "wydrukowany" bilet zawieral imie, ilosc zamowionych biletow i miasto docelowe - bo mowa byla w temacie, aby nie trzymac sie gier - wiec cos podobnego mozna by wymyslec. ogolnie nie powinno byc to trudne zadanie do wykonania, zaczac od czegos prostego - ale w miare obszernego, aby jednej osobie bylo trudno - bo np duzo modulow w danym programie, w grze mozna by najpierw okreslic jakies warunki - a pozniej osobno utworzyc np kolejne levele,z pewnoscia kazdy bylby zupelnie inny (bo pewnie nikt identycznie nie mysli) ale gra opieralaby sie na jednakowych regulach, jedna ta sama postac itd...ok wystaczy juz, bo sie rozpisalem :) |