Zapisanie pliku nagłówkowego.
Ostatnio zmodyfikowano 2015-01-25 12:57
Ajzyn Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zapisanie pliku nagłówkowego. » 2015-01-25 11:27:43 Witam. Mógłby mi ktoś pomoc w jaki sposób poprawnie w Code:Blocks'ie Zapisać na dysku, dany plik nagłówkowy? Z góry dziękuję, Ajzyn p.s. Przepraszam jak temat był - ja nic niestety nie znalazłem |
|
darko202 |
» 2015-01-25 12:45:16 ? w jakim sensie poprawnego i co do tego ma CodeBlock 1. zawsze jest tak, że wszystkie pliki muszą buć widoczne dla kompilatora i musisz spełnić ten warunek z powodu przyjęcia pewnych konwencji często stosuje się, ze pliki nagłówkowe, zapisuje się w katalogu include, cpp source, a wykonywalne w bin itd. 2. budowa pliku powinna zawierać poniższy element z prostego powod - wieloklortne dołączanie pliku nagłówkowego nie powodnje błędu ponownej deklaracji #ifndef _NAZWA_WLASNA #define _NAZWA_WLASNA
#endif
|
|
Ajzyn Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-01-25 12:57:08 Przepraszam, źle sprecyzowałem pytanie. Chodzi po prostu o zapisanie na dysku pliku nagłówkowego( rozszerzenie .h/.hpp ) z którego później będę mógł skorzystać ( wpisując np. include "naglowek.h"). W jaki sposób to się zapisuję W Code::Blocksie. Podczas nadawanie nazwy, po prostu zmienić z cpp/cbp rozszerzenie na .h czy w jaki spsób to zapisać. Z góry dziękuję |
|
« 1 » |