Asvarox93 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[c++]Zapytanie odnośnie długości linii tekstu. » 2015-01-29 19:58:25 Witam serdecznie, Przerobiłem niedawno kurs odnośnie otwierania i pobierania danych z pliku, gdzie zadaniem domowym był program, który wypiszę na ekran tylko tą linijkę tekstu, gdzie znajduje się podane słowo przez użytkownika. Nie było z nim problemu, jednak rozwiązałem go trochę w nietypowy sposób używając while( std::getline( plik, wiersz ) ) { if( wiersz.find( slowo ) >= 0 && wiersz.find( slowo ) < 255 ) { std::cout << wiersz << std::endl; } Wszystko działa, ale zastanawia mnie, ile tak naprawdę można umieścić znaków w jednej linii tekstu. Aktualnie podałem wartość 255, jednak wydaje mi się to mało. Jeśli odpowiedz brzmi "ile się da, nie ma ograniczeń", to w jaki sposób mogę ograniczyć tego if'a w taki sposób, aby zawsze działał(Nie chodzi mi o zwiększenie liczby np. do 10 tyś, bo to nie ma sensu. Z tego co zauważyłem to maksymalna liczba dostępna to 4294967295)? Wystarczy, że dam jeden mnie? I czy takie rozwiązanie ma sens? Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. |
|
Monika90 |
» 2015-01-29 20:07:22 A nie możesz po prostu napisać if( wiersz.find( slowo ) != std::string::npos )
? |
|
» 2015-01-29 20:20:03 Można, zapomniałem napisać, że tak zrobiłem. Chodzi mi głownie o informacje ile taka linia może zajmować i jak to zadeklarować bez używania std::string::npos . Czy po przekroczeniu maksymalnej wartości 4294967295 przez użytkownika, który cały czas pisze w jednej linii coś się stanie? Po prostu pytam z czystej ciekawości jak to wszystko się zachowa. |
|
pekfos |
» 2015-01-29 20:21:42 Czy po przekroczeniu maksymalnej wartości 4294967295 przez użytkownika, który cały czas pisze w jednej linii coś się stanie? |
4GB w jednej linii..? System odmówi pamięci i poleci wyjątek. |
|
» 2015-01-29 20:26:17 Czyli mam rozumieć ze format .txt jest ograniczony domyśle na wagę nie przekraczającą 4gb? |
|
pekfos |
» 2015-01-29 20:33:39 Czyli mam rozumieć ze format .txt jest ograniczony domyśle na wagę nie przekraczającą 4gb? |
Co..? Nie.. |
|
» 2015-01-29 20:42:45 To wyjaśnijcie mi to w sposób łopatologiczny. Piszesz, że program zwróci błąd bo przekroczy te 4gb, ale co w przypadku kiedy bufor jest na tyle duży aby to uciągnąć? Przecież są komputery co posiadają powyżej 4 gb ramu. Chyba, że to nie chodzi o ram? |
|
pekfos |
» 2015-01-29 21:07:36 ale co w przypadku kiedy bufor jest na tyle duży aby to uciągnąć? |
Wtedy nie ma problemu. O ile program bezsensownie pożerający tyle pamięci sam w sobie nie jest problemem.. Przecież są komputery co posiadają powyżej 4 gb ramu. Chyba, że to nie chodzi o ram? |
Nie chodzi tylko o RAM. |
|
« 1 » 2 |