[C++] przekazanie wskaznika tablicy do zadanej deklaracji funkcji
Ostatnio zmodyfikowano 2015-02-07 00:03
Incro Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] przekazanie wskaznika tablicy do zadanej deklaracji funkcji » 2015-02-03 19:32:01 Otóż tak, potrzebuje pomocy przy odpowiednim zadeklarowaniu wskaźnika, przeglądam kursy i nie potrafię tego załapać. Treść zadania brzmi następująco : Zaprojektować i zaimplementować funkcje w języku C++ zwracającą wartość maksymalną z elementów tablicy T o rozmiarze n. Tablicę należy przekazać do funkcji poprzez wskaźnik, deklaracja ma postać int maksimum(int *, const int);. Podaj instrukcje wywołującą powyższą funkcję. No i teraz co udało mi się opracować : int maksimum( int *& T, const int ) { int i; int max; max =* T[ 0 ]; for( i = 0; i < n; i++ ) if( * T[ i ] > max ) max =* T[ i ]; return max; } Czy to jest poprawne ? Jeśli nie to co powinienem zrobić ? Jeśli naruszyłem jakieś prawa regulaminu dotyczącego zakładania nowego tematu, to z góry przepraszam.[/i][/i] |
|
qwert |
No nie wiem » 2015-02-03 20:46:44 To jest chyba jeden z moich pierwszych postów :) Nie jestem guru ze wskaźników, wręcz jestem zielony, ale nie wystarczy podać po prostu nazwę tablicy? :) |
|
Incro Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-02-03 20:56:34 int maksimum(int T, const int){...}
czyli wystarczy by deklaracja wygladala tak ? |
|
pekfos |
» 2015-02-03 22:42:42 deklaracja ma postać int maksimum(int *, const int);. |
int maksimum( int *& T, const int )
|
Czy to jest poprawne ? Jeśli nie to co powinienem zrobić ? |
Rly..? Jak niezgodne z zadaniem to chyba niepoprawne. |
|
Rashmistrz |
» 2015-02-07 00:03:42 int *& T (Co to wgl jest?) Tak się nie deklaruje wskaźnika typu int. Tylko w ten sposób: int * T Nazwa tablicy jest wskaźnikiem więc nie musisz jej wyłuskiwać. Używaj tak: T[ indeks ] Nie porównuj pierwszego elementu z samym sobą: max = T[ 0 ]; for( i = 0; i < n; i++ ) (Chodzi mi o te "i = 0;", a potem if( T[ 0 ] > max ) ) @pekfos Coś ty taki dzisiaj zgryźliwy? |
|
« 1 » |