Struktura ze współrzędnymi
Ostatnio zmodyfikowano 2015-02-04 18:50
mhabi Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Struktura ze współrzędnymi » 2015-02-04 10:22:08 Witam. Mam problem z jednym zadankiem o treści: Stwórz strukturę punkt reprezentującą punkt w n wymiarowej przestrzeni (struktura powinna zawierać dwa elementy: rozmiar przestrzeni oraz tablicę współrzędnych). Napisz funkcję składowe: Funkcja umożliwiająca wprowadzenie współrzędnych z klawiatury, funkcja wypisująca współrzędne na ekranie, funkcję wykonującą symetrię środkową względem początku układu współrzędnych. Podobne zadanie było na egzaminie rok temu stąd mam pytanie, co jest nie tak z moim kodem? Ogólnie błąd zaczyna sie juz wtedy, gdy mam wprowadzić współrzędne. Byłbym wdzięczny za każdą pomoc. Oto kod: #include<conio.h> #include<iostream> using namespace std;
struct punkt { int n; int ** wsk_tab; void wprowadz(); void wypisz(); void symetria(); };
void punkt::wprowadz() { int n; cout << "podaj rozmiar" << endl; cin >> n; int ** tab = new int *[ n ]; for( int i = 0; i < n; i++ ) { tab[ i ] = new int[ n ]; } for( int i = 0; i < n; i++ ) for( int j = 0; j < n; j++ ) { cin >> tab[ i ][ j ]; } tab = wsk_tab; }
void punkt::wypisz() { for( int i = 0; i < n; i++ ) for( int j = 0; j < n; j++ ) { cout << wsk_tab[ i ][ j ]; } }
void punkt::symetria() { for( int i = 0; i < n; i++ ) for( int j = 0; j < n; j++ ) { cout <<( wsk_tab[ i ][ j ] =- wsk_tab[ i ][ j ] ); } } int main() { punkt pkt; pkt.wprowadz(); pkt.wypisz(); pkt.symetria(); pkt.wypisz(); _getch(); return 0; } |
|
darko202 |
» 2015-02-04 10:40:36 spójrz na https://msdn.microsoft.com/en-us/library/64973255.aspx ewentualnie inne
struktura nie posiada metod, itp. //przynajmniej taka jest moja wiedza w tym zakresie |
|
pekfos |
» 2015-02-04 10:56:57 struktura nie posiada metod |
Jak się ich nie zadeklaruje to pewnie nie. Tu są. Przypisanie nie działa w tę stronę. cout <<( wsk_tab[ i ][ j ] =- wsk_tab[ i ][ j ] );
|
Na pewno przypisanie tu ma być..? |
|
» 2015-02-04 17:24:17 Faktycznie, mój błąd z tym przypisaniem, pewnie spowodowany pisaniem tego późną nocą. A co z resztą kodu? Bo program ten kompiluje się w całości, jednak nie wykonuje się tak jak powinien. Sądzę, że problem leży gdzieś w funkcji wprowadzającej i wypisującej zmienne, gdyż żadne współrzędne wypisywanie później nie są, a możliwość ich wprowadzenia nie pokrywa się ze zmienną "n" tj. mogę wprowadzić ich więcej aniżeli nakazuje ograniczenie w pętli. |
|
Monika90 |
» 2015-02-04 18:00:22 Punkt w n-wymiarowej przestrzeni ma n współrzędnych a nie n2. |
|
» 2015-02-04 18:50:22 Teoretycznie tak, ale widząc podpunkt symetrii względem początku układów współrzędnych automatycznie przyjąłem, że w zadaniu chodzi o tablicę dwuwymiarową. Być moze treść zadania nie jest po prostu odpowiednio sformułowana |
|
« 1 » |