(Rozdział 16) - Liczby Pseudolosowe - Numeracja!
Ostatnio zmodyfikowano 2015-02-06 23:33
Patryk686 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
(Rozdział 16) - Liczby Pseudolosowe - Numeracja! » 2015-02-04 23:59:36 Witajcie ! Podsunęli byście mi jakąś sugestię na temat tego jak ponumerować strzały/próby w tym zadaniu .. Nie mogę na to wpaść :) #include<iostream> #include<cstdlib> #include<ctime> using namespace std;
int main() { srand( time( NULL ) ); cout << "-- Zgadnij jaka to liczba -- " << endl; cout << "-- Podaj liczbe od 1 do 1000 ! -- " << endl << endl; int a, liczba; liczba =(( rand() % 1000 ) + 1 ); do { cout << endl; cout << "Podaj liczbe: "; cin.clear(); cin.sync(); cin >> a; if( a < liczba ) { if( a == cin.fail() || a == 0 ) { cout << "Podales litere lub cyfre zero !" << endl; } else { cout << "Liczba za Mala!, Podaj wieksza! " << endl; } } else if( a > liczba ) { if( a == cin.fail() || a == 0 ) { cout << "Podales litere lub cyfre zero !" << endl; } else { cout << "Liczba za Duza!, Podaj mniejsza! " << endl; } } else { cout << endl; cout << "Brawo! Udalo Ci sie odgadnac jaka to liczba !" << endl; } } while( a != liczba ); return 0; }
|
|
Nitr0Skay |
» 2015-02-05 01:29:29 Może by tak za pomocą zmiennej licznik, która będzie zwiększana po wykonaniu każdej pętli ? Gdy się odgadnie liczbę, licznik ten byłby pokazywany ;) |
|
aksen |
może tak? (błędy sprawdziłbym raz na początku, a nie dwukrotnie w kodzie) » 2015-02-05 12:49:59 #include<iostream> #include<cstdlib> #include<ctime> using namespace std;
int main() { srand( time( NULL ) ); cout << "-- Zgadnij jaka to liczba -- " << endl; cout << "-- Podaj liczbe od 1 do 1000 ! -- " << endl << endl; int a, liczba, proba = 0; liczba =(( rand() % 1000 ) + 1 ); do { cout << endl; cout << "Podaj liczbe: "; cin.clear(); cin.sync(); cin >> a; if( cin.fail() || a <= 0 || a > 1000 ) { cout << "Liczba spoza zakresu (lub wpisano znak/znaki)" << endl; continue; } proba++; if( a < liczba ) cout << "Liczba za Mala!, Podaj wieksza! " << endl; else if( a > liczba ) cout << "Liczba za Duza!, Podaj mniejsza! " << endl; else cout << endl << "Brawo! Udalo Ci sie odgadnac jaka to liczba za " << proba << " razem!" << endl; } while( a != liczba ); return 0; }
|
|
Nitr0Skay |
» 2015-02-05 14:00:27 Panie Aksent Wie Pan, czym się różni nasza pomoc ?? Ja Autorowi dałem wędkę, a Pan mu dał rybę. Nie dał Pan mu w ogóle szansy aby pomyśleć nad problemem i nad tym, co napisałem. I co wyniesie z Pańskiego Kodu ? Tyle co nic
Wiem, sam też czasami rzucałem gotowymi rozwiązaniami, ale doszedłem do wniosku, że taka pomoc (w formie ryby) jest nieco bezsensowna i poniekąd mija się z celem ;)
P.S. Kod C++ może pan wrzucić w [ cpp ] i [ /cpp ] Natomiast wynik programu w [ code ] i [ /code ] Bez zbędnych spacji oczywiście Cytatu nie umiem tutaj zrobić xd |
|
aksen |
» 2015-02-05 15:06:11 Racja, że trochę za dużo i za dokładnie. Poprawię się :)
W programie były niedociągnięcia i błędy, a opisywanie każdej rzeczy z osobna zajęłoby trochę sporo czasu :P
|
|
pekfos |
» 2015-02-05 15:11:16 a opisywanie każdej rzeczy z osobna zajęłoby trochę sporo czasu :P
|
I było by bez sensu. W niemal 100% przypadków, opisanie więcej niż 2 rzeczy naraz sprawi, że trzeba będzie później cytować samego siebie, bo to takie trudne przeczytać całość, zamiast sprawdzić pierwsze i od razu odpisywać, że nie działa.. ;) |
|
Rashmistrz |
» 2015-02-06 23:33:23 @pekfos straciłem sens życia, bo ja tak robię :C |
|
« 1 » |