aksen |
» 2015-02-22 18:39:17 Nie szukaj tylko książek. Pomyśl też o dobrym zbiorze zadań. Przejście takiego zbioru pozwala dobrze doszlifować język (a sama książka bez ćwiczenia jednym okiem wejdzie a drugim wyjdzie ;)
Poczytaj kursy w sieci i skrypty uczelniane (które poprzednio podałem) i jak się nie zniechęcisz to potem coś poważniejszego: np. Bruce Eckell: Thinking in C++ (dwa tomy, razem ok 1200 stron) Stanley B. Lippman: Podstawy Języka C++ (cegła 1200 stron) |
|
Brunon3 |
» 2015-02-22 18:41:10 Nie szukaj tylko książek. Pomyśl też o dobrym zbiorze zadań. |
No i pomyśl też o ćwiczeniu przez pisanie własnych projektów, bo ;) |
|
Monika90 |
» 2015-02-22 20:43:30 Symfonie uważałem kiedyś za super pozycję, okazuje się, że do dziś powtarzam błędy, których się tam "nauczyłem". Książka fajna, żeby zdać sobie przedmiot na studiach ale nic więcej. Bjarne dużo lepiej opisuje język oraz na pewno nie robi przekłamań na jego temat.
Programming: Principles and Practice Using C++ (2nd Edition) oraz The C++ Programming Language (4th Edition). Według twórcy języka C++ będziesz miał pełny obraz języka oraz wiedział wszystko co powinieneś wiedzieć jako zwykły programista. To jest około 3500 stron. Samego języka.
|
Niestety Stroustrup przekłamania na temat języka robi. The C++ Programming Language, 4th Edition zawiera wiele poważnych błędów. Nie wiem o czym on myślał pisząc tę książkę i gdzie byli recenzenci i redaktorzy, bo te błędy są łatwe do zauważenia przez kogoś kto zna jakieś podstawy C++ (dla mnie są). W takiej postaci ta książka nie powinna była być wydana. Ja mam first printing, być może w dodrukach poprawiono te błędy. Jakby nie było, to wstyd i dla autora, i dla wydawcy. |
|
akwes |
» 2015-02-22 22:07:00 Niestety Stroustrup przekłamania na temat języka robi.
|
Masz dar do wyciągania ludzi z fałszywego poczucia pewności jak nikt inny. Pierwszy raz spotykam się ze z negatywnym zdaniem o jego książkach, co mam nadzieje uleczy mnie z zerowego krytycyzmu wobec jego książek. The C++ Programming Language (4th Edition) dostałem w wersji polskiej i przy wyrywkowym czytaniu zauważyłem tylko błędy wskazujące na nieumiejętne tłumaczenie (błędy w nazwach standardowych funkcji, losowe spacje w kodzie, przetłumaczone przykłady na stringach rozwalające kod, brak operatorów porównania itd). Jeżeli to co mówisz jest prawdą to faktycznie wstyd. Patrząc na stronę Bjarnego widać już dość dużą erratę do tej książki, przy czym autor zaznacza, że w erracie opisuje tylko sensowne błędy a nie literówki. Jednak dalej uważam, że te dwie pozycje będą lepszym pomysłem niż Symfonia C++. Pierwsza książka dużo mówi o stylu programowania i tematach pokrewnych a nie tylko o samym języku. Druga pozycja da ogólny obraz języka i da wystarczające (?) podstawy do dalszej literatury. W kontekście "kompleksowego od podstaw do zaawansowanego c++" nie przychodzi mi do głowy żadna inna pozycja. // Ciekawostka, z opisu książki na stronie autora It's full of bugs It is a thick book, dense with information, addressing nontrivial topics. So, there are bugs. Few affects understanding, and they will all be fixed and the ones I think might impede understanding will be documented. If you can't accept any bugs, stick to thinner books avoiding advanced topics, and don't push the boat out to demonstrate novel programming styles taking advantage of C++11 features.
|
|
|
michal11 |
» 2015-02-22 22:09:11 Dużo mówicie o błędach zarówno u Grębosza jak i Stroustrup'a ale czy ktoś mógłby podać jakiś przykłady ? Szczególnie chodzi mi tu o Symfonię standard bo ta mam akurat pod ręką. |
|
Monika90 |
» 2015-02-22 23:30:22 Nauczyłam się C++ z książki Język programowania C++ wyd. 3 po polsku, (to oczywiście nie wystarczy, trzeba potem pogłębić wiedzę). Wiele tej książce i jej tłumaczeniu można zarzucić, ale jakiś poważniejszych błędów nie pamiętam i mogę tę książkę polecić. Natomiast w wydaniu 4 niektóre błędy są takie jakby Stroustrup zapomniał rzeczy podstawowych. Np. w rozdziale 26.3.6 Overaggresive ADL, mamy taki przykład #include <iostream> int main() { std::cout << "Hello world" << endl; }
To nie jest OK, to jest error, bo ADL tak nie działa. W rozdziale 25.2.2 Values as arguments Stroustrup używa klasy string jako parametru szablonu nie będącego typem (non-type template parameter) - język na to nie pozwala. A w 24.2 Algorithms and Lifting przeciąża operatory dla typu Node*, który jest przecież typem wbudowanym. o_O Ciekawe, czy tłumacz polskiego wydania takie błędy poprawił, czy tłumaczył jak leci? Z C++11 też nie za bardzo. Np. w rozdziale 40.7 Random Numbers w definicji klasy Rand_int składowa r jest zadeklarowana przy użyciu auto - auto nie można stosować do składowych klas. W rozdziale 17.4.3 Delegating constructors autor pisze, że obiekt nie jest w pełni skonstruowany, dopóki oryginalny (delegujący) konstruktor sie nie zakończy, to nie jest prawdą, wystarczy że zakończy się jeden z oddelegowanych konstruktorów. W rozdziale 28.7.3 Unit Literals pokazane są definicje operatorów "" z parametrem typu double, język nie pozwala na double, powinno być long double. Moim zdaniem rozdział 23.5.2.1 Reference Deduction jest ogólnie błędny, ale nie chce mi się go teraz szczegółowo analizować... :) Symfoni C++ nigdy nie czytałam, nie wiem jakie tam są błędy i czy w ogóle są. Przypuszczam, że jest to książka raczej dla młodzieży zainteresowanej programowaniem. Ktoś poważnie zainteresowany C++ niech sięgnie do Stroustrupa wydanie 3, a potem Scott Meyers, Herb Sutter, Vandevoorde i Josuttis o szablonach, Williams o wątkach, itd... |
|
michal11 |
» 2015-02-23 00:18:39 Dziękuję bardzo Monika za wyjaśnienia |
|
xmisi3g Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-02-23 14:52:46 A dla kogoś początkującego symfonia nie będzie dobrym rozwiązaniem? Mam 14 lat i chciałbym programować w Qt, Ale nie wiem czy symfonia będzie odpowiednią książką. Polecicie inne po polsku za darmo? |
|
1 « 2 » 3 |