Zgadywanie wylosowanej liczby przez komputer
Ostatnio zmodyfikowano 2015-02-26 12:36
Shejker Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zgadywanie wylosowanej liczby przez komputer » 2015-02-26 11:51:11 Witam, mam problem z dobraniem odpowiednich warunków. Polecenie wygląda tak:
Po podaniu liczby przez gracza komputer porównuje ją z C i daje komunikaty: "duzo za mało" - gracz podal liczbę mniejszą do cc (mniejszą o 10 lub więcej) "za mało" - gracz podal liczbę mniejszą do cc (mniejszą o 5-9 ) "ciut za mało" - gracz podal liczbę mniejszą do cc (mniejszą o 1-4 ) "duzo za dużo" - gracz podal liczbę większą do cc (większą o 10 lub więcej) "za dużo" - gracz podal liczbę większą do cc (większą o 5-9 ) "ciut za dużo" - gracz podal liczbę większą do cc (większą o 1-4 )[/CODE]
Mój kod:
void gra1() { int reszta=0; cout << "Zgadnij liczbe" << endl; do { cin >> zg; reszta=C-zg; cout << "reszta= "<< reszta << " C=" << C << " zg= " << zg << endl; if ((reszta>=-9) && (reszta<=-5)) cout << "Za malo" << endl; else if ((reszta<=9) && (reszta>=5)) cout << "Za duzo" << endl; else if ((reszta>=-1) && (reszta<=-4)) cout << "Ciut za malo" << endl; else if ((reszta<=1) && (reszta>=4)) cout << "Za duzo" << endl; else if (reszta>=-9) cout << "Duzo za malo" << endl; else if (reszta<=9) cout << "Duzo za duzo" << endl;
} |
|
killermannnnn |
» 2015-02-26 12:16:00 Jeżeli zgadywana liczba będzie mniejsza od C to 'reszta' będzie dodatnia a nie ujemna. Będzie ujemna przy zbyt duzych liczbach |
|
Shejker Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-02-26 12:36:14 Czyli minusy są źle powstawiane? Nie mogę po prostu zrozumieć logiki tego i robię to metodą prób i błędów.
@Edit dobra zrobiłem, dzięki za wskazówkę |
|
« 1 » |