Program losuje liczbe a następnie stara się zgadnąć która to
Ostatnio zmodyfikowano 2015-02-27 17:44
aksen |
» 2015-02-27 16:50:06 srand( time( 0 ) ); - wywołuje się jeden raz w programie
Miałeś napisać jasno opisaną funkcję, ale w zamian piszesz dwie zupełnie inne funkcje. Umiesz czytać ze zrozumieniem? |
|
rzymcio9 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-02-27 17:04:11 #include <ctime> #include <cstdlib> #include <iostream> using namespace std; int a, z, l; int losujaz( int a, int z ) { srand( time( 0 ) ); a = 1 + rand() % 100; z = 1 + rand() % 100; return z, a; } int main() { losujaz( a, z ); int x = 1; cout << "Komputer zgaduje wylosowana liczbe : " << a; while( 1 ) { l = z; cout << endl << "Komputer wylosowal : " << z; if( z == a ) { cout << endl << "Brawo komputer odgadl liczbe " << z << endl << " systemowi udalo sie zgadnac zagadke za " << x << " razem " << endl; return 0; system( "pause" ); } x++; if( z < a ) { z = 1 + rand() % 100; continue; } if( z > a ) { z = 1 + rand() % 100; continue; } } }
nie wiem czy to jest to co miałem zrobić, zrobiłem z dwóch funkcji jedną, jednak program teraz zarówna a jak i z przypisuje 0 |
|
pekfos |
» 2015-02-27 17:28:29 Bo losujaz() nie modyfikuje żadnej twojej zmiennej. |
|
aksen |
» 2015-02-27 17:38:45 1. Czy wiesz co to jest przedział od .. do ? np. przedział np. od 5 do 10?
Jeśli nie wiesz to -> google pomoże
2. Poczytaj o tworzeniu funkcji z zwracaniu przez funkcje wartości (bo w kodzie wypisujesz bzdury)
3. Pisałem, że srand( time( 0 ) ); wywołuje się raz, a ty wywołujesz wiele razy (funkcję "losuj" będziesz uruchamiał wiele razy)
srand NIE MOŻESZ umieszczać w wywoływanej funkcji
PS. Nie rozumiesz tego co do ciebie pisze i szkoda mi czasu na pchanie cie godzinami. Polecam poczytanie o podstawach C++ (bardzo marnie jest z tobą).
|
|
rzymcio9 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-02-27 17:44:33 Wiem, że jest marnie, dlatego piszę w dziale pierwszej pomocy, daruję sobie ten program, może kiedyś wrócę do niego jak będę lepiej rozumiał C++. |
|
1 « 2 » |