Fizyka w 3D - jak się za to zabrać.
Ostatnio zmodyfikowano 2015-03-04 17:21
RazzorFlame Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Fizyka w 3D - jak się za to zabrać. » 2015-03-02 16:05:44 Witam, pisząc silnik do gry 3D nastał czas na napisanie modułu fizycznego. To co mam jak na razie to: - wykrywanie kolizji - Trójkąt-Trójkąt (uwzględniając różne skale, translacje i rotacje) - wykrywanie kolizji - Geometria-Geometria (geometria jest zbudowana z pozycji (3D Vector) oraz indeksów poszczególnych trójkątów.
Wiem teraz, że powinienem napisać grawitację (co nie jest zbyt ciężkie) i to zrobię. Tylko co dalej? 1. Jeżeli wykryje kolizję to co? Wiem, że powinienem wtedy ustawić odpowiednią prędkość obrotu. Nie wiem jak obliczyć siłę z jaką ma się odbić. 2. Jak obliczyć kąt lotu z siły? 3. Jak obliczyć kąt odbicia? 4. Jak wykryć czy obiekt ma się zsuwać z np. stromego zbocza?
Jakie artykuły powinienem przeczytać (nie mówię tylko o artykułach dotyczących tych czterech pytań, tylko ogólnie co jeszcze mi będzie potrzebne)? |
|
aksen |
» 2015-03-02 17:15:23 Pewnie powinieneś zasymulować prawa fizyki, a więc posłużyć się odpowiednimi wzorami. 1. Jeżeli wykryje kolizję to co? Wiem, że powinienem wtedy ustawić odpowiednią prędkość obrotu. Nie wiem jak obliczyć siłę z jaką ma się odbić. |
siłę z którą ma się odbić czy prędkość? - zasada zachowania pędu - zasada zachowania energii Możesz też założyć, że część energii jest tracona podczas odbicia (tak jak to jest w rzeczywistości, wtedy prędkość po odbiciu zmaleje) Dużo tu zależy od rodzaju materiałów z których wykonane są zderzające się obiekty. 2. Jak obliczyć kąt lotu z siły? |
Opisz dokładniej o co chodzi. 3. Jak obliczyć kąt odbicia? |
Kąt padania jest równy kątowi odbicia (przynajmniej w przypadku odbicia od płaskiej powierzchni) Warto do tego jeszcze dołożyć zmianę toru lotu spowodowaną grawitacją (przyciąganiem ziemskim) Tematy: Swobodny spadek. Rzut pionowy do góry. Rzut pionowy w dół. Rzut poziomy. Rzut ukośny. 4. Jak wykryć czy obiekt ma się zsuwać z np. stromego zbocza? |
Poczytaj równi pochyłej, tarciu i współczynniku tarcia. W przypadku świata wykonanego z materiału o takich samych właściwościach symulacje będą w miarę proste. Gdy użyjesz różnych materiałów np. metal, guma , szkło wtedy fizyka troszkę się skomplikuje (każdy materiał będzie się zachowywał trochę inaczej). Do wszystkiego możesz jeszcze dodać opory powietrza, czy wody w których leci/jedzie dany przedmiot. Nie jestem specjalistą w tym temacie i może ktoś inny odpowie ci bardziej wyczerpująco :) |
|
» 2015-03-02 17:32:32 Co do pytania 2. to przepraszam, nie było pytania. |
|
aksen |
» 2015-03-04 03:03:11 |
|
» 2015-03-04 17:21:50 Po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że nie ma sensu pisać czegoś co już wiele razy zostało napisane. Użyje Nvidia PhysX.
Dziękuję i zamykam. |
|
« 1 » |