Brunon3 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak generować dźwięki - elektroniczne "pyknięcia"? » 2015-03-14 17:04:14 Witam. Właśnie obejrzałem sobie ten filmik i zastanawiam się, jak można generować takie "pyknięcia" w C++? Ja to widzę tak; jest biblioteka, która dodaje m.in. metodę, do której się podaje jako argumenty 3 int'y, na podstawie których z głośników wydobywa się dźwięk odpowiadający tym trzem int'om. Dobrze myślę? Zna ktoś jakąś bibliotekę (albo może metodę ze standardu C/C++/C++11), która umożliwia generowanie takich dźwięków? ;) EDIT: Próbowałem z _beep() , ale niestety ono za każdym razem zatrzymuje aplikację, a mi chodzi o to, żeby działało równolegle, gdyż chciałbym to wykorzystać do dźwięków do gry. Czytałem również o printf( / t ); , ale ja tworzę aplikację okienkową, a nie konsolową, więc to odpada. Pozdrawiam, -Brunon3. |
|
Monika90 |
» 2015-03-14 17:26:38 Jeżeli dobrze pamiętam to SFML pozwala na odtworzenie syntezowanego na żywo dźwięku, są też inne biblioteki np PortAudio, ta może być nawet prostsza w użyciu.
Jeżeli to ma być do gry, to najlepiej SFML. |
|
» 2015-03-14 17:35:32 Dziękuję bardzo za odpowiedź. :) Nie tworzę gry na SFML, tylko na Allegro, więc raczej użyję PortAudio. Poszukałem już w Google informacji o tej bibliotece, ale nic (po Polsku) nie znalazłem. :( No cóż... Szukam dalej. :) EDIT: Właśnie skończyłem czytać to_____ i niewiele z tego rozumiem... Może ktoś byłby na tyle miły i poświęciłby minutkę na napisanie po polsku w punktach jak tego użyć bez rozwalania aplikacji? ;) A ja wracam do szukania... -BD. |
|
Monika90 |
» 2015-03-14 17:44:26 Sprawdź w dokumentacji allegro, czy ma możliwość odtwarzania dźwięku generowanego w czasie rzeczywistym. Z tego co widzę to allegro 5.0 to potrafi. |
|
» 2015-03-14 17:50:35 Poszukałem, i nie znalazłem niczego co by przypominało generowanie dźwięku "na szybko", poza tym, choć nie jestem pewien czy to to: Sound Init Routines Allegro 4.2:/ EDIT: Niestety, piszę w Allegro 4.2, gdyż... Allegro 5 mi się nie podoba. Nie chcę się przesiadać na nowszą wersję tylko z powodu tej jednej metody... Naprawdę nie ma innego rozwiązania? -BD. |
|
Monika90 |
» 2015-03-14 18:45:59 |
|
» 2015-03-14 18:49:47 Dziękuję, to chyba to. :)
Temat zamykam. :)
-BD. |
|
« 1 » |