Lekcja 17 Funkcje - pierwsze starcie
Ostatnio zmodyfikowano 2015-03-28 20:54
xordi |
Potwierdzam: » 2015-03-16 23:28:30 Potwierdzam, kompiluje się: XoRdi@XoRdi-Komputer ~ $ cat a.c #include <iostream> void moja_funkcja() { std::cout << "[1] - dodawanie" << std::endl; std::cout << "[2] - odejmowanie" << std::endl; std::cout << "[0] - wyjscie z programu" << std::endl; }
void dodawanie() { std::cout << "Jeszcze nie oprogramowano" << std::endl; }
void odejmowanie() { dodawanie(); }
int main() { std::cout << "W programie sa dostepne nastepujace opcje:" << std::endl; moja_funkcja(); std::cout << "Zycze przyjemnego korzystania z programu" << std::endl << std::endl; int liczba; do { moja_funkcja(); std::cin >> liczba; switch (liczba) { case 1: dodawanie(); break; case 2: odejmowanie(); break; default: break; } //switch } while (liczba != 0);
return 0; } XoRdi@XoRdi-Komputer ~ $ c++ a.c
XoRdi@XoRdi-Komputer ~ $ a W programie sa dostepne nastepujace opcje: [1] - dodawanie [2] - odejmowanie [0] - wyjscie z programu Zycze przyjemnego korzystania z programu
[1] - dodawanie [2] - odejmowanie [0] - wyjscie z programu 0
|
|
Pix96 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-03-17 16:14:34 Czyli to wina mojego kompilatora? |
|
pekfos |
» 2015-03-17 19:08:06 Prędzej tego, że kompilujesz coś innego, niż ci się wydaje, lub co tu wrzucasz.
I drugi raz: zacznij formatować swoje posty. Skoro nie zapoznałeś się z zasadami, czemu by od razu nie wywalić tematu..? |
|
markoo |
rozdział 17 » 2015-03-28 20:52:40 Witam wszystkich przeraziłem się faktem że wszyscy maja tak rozbudowane programy czy taki kod jest oki czy rozbudowywać go? #include <iostream>
int main() { int a; std::cout << "Podaj liczbe a:" << std::endl; std::cin >> a; int b; std::cout << "Podaj liczbe b:" << std::endl; std::cin >> b; switch( a || b ) { case 1: std::cout <<( "Dodawanie a+b:" ) << a + b << std::endl; case 2: std::cout <<( "Odejmowanie a-b:" ) << a - b << std::endl; case 3: std::cout <<( "Mnozenie a*b" ) << a * b << std::endl; case 4: std::cout <<( "Dzielenie a/b" ) << a / b << std::endl; break; } return 0; } |
|
pekfos |
» 2015-03-28 20:54:13 To nawet nie działa. Załóż własny temat i zapoznaj się z zasadami. |
|
1 « 2 » |