albert_arnold Temat założony przez niniejszego użytkownika |
C++ Builder - czy warto? Jeśli nie to co dalej? » 2015-03-20 01:04:20 Nie znam się więc mam pytanie. Ogarnąłem programowanie strukturalne, ogarnąłem mniej więcej programowanie obiektowe. Nie mam pomysłu co dalej. Moje umiejętności nie pozwalają mi jeszcze na tworzenie dużych projektów i w sumie nie wiem jaki też projekt miałbym chociaż spróbować zrobić. Słyszałem natomiast o C++ Builderze który pozwala tworzyć aplikacje okienkowe. Stąd też moje pytania:
Czy obecnie warto uczyć się jeszcze korzystania z czegoś takiego jak C++ Builder? Czy w 2015 roku jest on nadal używany w świecie programistów? A jeśli nie to co powinienem teraz robić by się rozwinąć? I najlepiej wyjść po za konsole. Szlifować dalej C++? Wymyślić jakiś większy projekt? Czy przerzucić się na strasznie ostatnio popularne języki związane z aplikacjami sieciowymi? Jakiegoś JavaScript czy PHP? A może jeszcze spróbować czegoś świeższego typu Ruby? |
|
maly |
» 2015-03-20 07:05:20 Słyszałem natomiast o C++ Builderze który pozwala tworzyć aplikacje okienkowe. |
W Qt też można. Czy obecnie warto uczyć się jeszcze korzystania z czegoś takiego jak C++ Builder? |
Jeśli masz na myśli C++ Builder 6 to nie warto korzystać, a tym bardziej uczyć się na nim języka. Czy w 2015 roku jest on nadal używany w świecie programistów? |
Jest używany ale tylko tam gdzie produkt nie jest już rozwijany a koszt przeniesienia istniejącego kodu na inne/nowsze środowisko jest zbyt duży, co prawda zdarzają sią nowe projekty nawet C++ Builder 5, ale to oznaka szaleństwa lub biedy;) |
|
akwes |
» 2015-03-20 12:50:35 Czy obecnie warto uczyć się jeszcze korzystania z czegoś takiego jak C++ Builder?
|
Jeżeli Ci się podoba? Ostatnia wersja pochodzi z 2014 roku czyli całkiem nieźle. Czy w 2015 roku jest on nadal używany w świecie programistów?
|
W tych czasach używane jest wszystko łącznie z COBOLem. Na pewno jest mniej popularny niż wiele innych rozwiązań. Jeżeli chodzi o aplikacje okienkowe to łatwiej i taniej je pisać w C#/Javie i tak też wybierają firmy. A jeśli nie to co powinienem teraz robić by się rozwinąć? I najlepiej wyjść po za konsole. Szlifować dalej C++? Wymyślić jakiś większy projekt?
|
Ale to nie jest tak, że aplikacje okienkowe to kolejny poziom po konsoli albo, że trzeba robić od razu wielkie aplikacje. Pomyśl o parserze (działań, xml-i, własnego języka) o generatorze (opowiadań, wierszy, postaci), o własnym formacie graficznym (wektorowy/rastrowy). Również możesz pomyśleć o ćiwczeniu na pisaniu gier. Możliwości jest masa, ciężko narzekać na brak pomysłów na projekt. |
|
Brunon3 |
» 2015-03-20 14:02:30 Ja Ci radzę napisać jakąś prostą grę 2D w czystym C++ (a nie w Builderze), jeżeli nie masz pomysłu to proszę:
Typ: gra 2D, gra akcji,
Technologia: C++, biblioteka graficzna dowolna (możesz również w konsoli),
Temat gry: "Asteroidy", chyba nie trzeba pisać o co chodzi. ;)
Oczywiście ja do niczego nie zmuszam, ale sam jeszcze się uczę i na grach szybko to idzie. :)
-BD. |
|
pekfos |
» 2015-03-20 21:35:29 Słyszałem natomiast o C++ Builderze który pozwala tworzyć aplikacje okienkowe. |
Do pisania aplikacji okienkowych nie potrzeba żadnego konkretnego środowiska, ani kompilatora. Równie dobrze możesz używać tego, co już masz. Czy przerzucić się na strasznie ostatnio popularne języki związane z aplikacjami sieciowymi? Jakiegoś JavaScript czy PHP? A może jeszcze spróbować czegoś świeższego typu Ruby? |
Bo przeczytałeś kurs C++ i nie masz pomysłu na programy..? A jeśli nie to co powinienem teraz robić by się rozwinąć? |
Duży projekt. Np gra. |
|
C-Objective |
» 2015-10-15 16:56:30 Builder? JAK NAJBARDZIEJ!!!! - Zestaw gotowych klas - Łatwe programowanie okienek - W wersji enterprise komponenty nie mieszczą się w okienku - Do zastosowań komercyjnych - Małe pliki exe
- Pliki dfm są wstrzykiwane do Zasobów. 0% obfuskacji, tak jak w .net. A borland się jeszcze chwali, że to jest produkowane jego kompilatorem. |
|
ktos-tam |
» 2015-10-15 21:56:25 "Nie znam się więc mam pytanie. Ogarnąłem programowanie strukturalne, ogarnąłem mniej więcej programowanie obiektowe. Nie mam pomysłu co dalej" Rozwijaj umiejętność programowania obiektowego.
"Czy obecnie warto uczyć się jeszcze korzystania z czegoś takiego jak C++ Builder?" Uważam, że lepszym wyborem byłoby Qt.
"A jeśli nie to co powinienem teraz robić by się rozwinąć? I najlepiej wyjść po za konsole" Po prostu programuj. Jeżeli chcesz wyjść poza konsolę, to zacznij programować z użyciem jakiejś biblioteki GUI. Tutaj znów Qt. Jednak konsola nie jest zła.
"Szlifować dalej C++? Wymyślić jakiś większy projekt?" I to i to.
"Czy przerzucić się na strasznie ostatnio popularne języki związane z aplikacjami sieciowymi? Jakiegoś JavaScript czy PHP?" To są języki stosowane w webmasteringu, czyli innej dziedzinie. Tak więc jeżeli nie chcesz rozwijać się w tym kierunku, to nie ma to sensu.
Najważniejsze to postawić sobie cel i do niego dążyć (projekt). Uczenie się czegoś na zapas to bzdura i strata czasu. Najpierw stawia się jakiś cel, następnie zaczyna go realizować, ucząc się przy tym tego, co potrzebne.
|
|
« 1 » |