tworzenie i wypełnienie listy dwuwymiarowej (lista list)
Ostatnio zmodyfikowano 2015-03-24 18:15
marta.rydel Temat założony przez niniejszego użytkownika |
tworzenie i wypełnienie listy dwuwymiarowej (lista list) » 2015-03-24 00:36:54 Witam. Mam ogromny problem ze stworzeniem dwuwymiarowej listy (listy list) Oto mój kod: #include <iostream> using namespace std; struct list { int value; list * next; }; struct mainlist { list side_list; mainlist * next; }; void wczytaj( mainlist *& g ) { int rozmiar; cin >> rozmiar; int a; mainlist * aktualna; aktualna = new mainlist; for( int i = 0; i < rozmiar; i++ ) { if( g == 0 ) { g = new mainlist; g->next = 0; aktualna = g; } else { aktualna->next = new mainlist; aktualna = aktualna->next; aktualna->next = 0; } for( int j = 0; j < rozmiar; j++ ) { cin >> a; if( g == 0 ) { g->side_list = new list; g->side_list.next = 0; aktualna->side_list = g->side_list; } else { aktualna->side_list.next = new list; aktualna->side_list = aktualna->side_list.next; aktualna->side_list.next = 0; } } int main() { return 0; }
Wywala mi błąd nieprawidłowego operatora w tych fragmentach: g->side_list = new list; aktualna->side_list = aktualna->side_list.next;
Uprzejmie proszę o pomoc! |
|
Brunon3 |
» 2015-03-24 09:20:53 Wstaw kod na forum (nie zapominając o znacznikach).
-BD.
Napisałem "nie zapominając o znacznikach". Daj kod w [cpp] kod [/cpp].
EDIT:
Ok, już poprawiłaś.
Co rozumiesz przez "błąd nieprawidłowego operatora"? Podaj log kompilacji. |
|
» 2015-03-24 17:27:19 wywala mi to: C:\Qt\Qt5.0.2\Tools\QtCreator\bin\listax10000\main.cpp:47: błąd:no match for 'operator=' in 'g->mainlist::side_list = (list*)operator new(8u)'
w 47 i 54 linijce.
Jednak nie mam pojęcia jaki inny operator byłby w tym miejscu odpowiedni.
Przez to nie chce się kompilować. Nie jestem pewna w ogóle poprawności tego programu, gdyż jest to pierwsza lista list jaką próbuję stworzyć |
|
Fireho |
» 2015-03-24 17:49:35 sidelist to lista(obiekt), a new zwraca wskaźnik(wskaźnik na obiekt). Próbujesz do pola o typie list przypisać list * . |
|
» 2015-03-24 18:15:21 w takim razie jak to powinno wyglądać ?
|
|
« 1 » |