[CPP] [WinAPI] Dziwny przebieg działania programu
Ostatnio zmodyfikowano 2015-05-17 21:42
TheReclif Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-05-10 15:43:03 Ok. Trochę to trwało, ale zrobiłem coś, co nazwałem eventMgr. Zmienię jeszcze strukturę klasy handlingClass i mam nadzieję, że wtedy okno będzie się prawidłowo tworzyło. W razie jakichkolwiek problemów jeszcze napiszę na forum w tym wątku. |
|
» 2015-05-11 23:05:56 Zdaje mi się, że coś jest nie tak z funkcją tworzącą okno i inicjującą jego klasę: void windowClass::create( LPCSTR winName, UINT width, UINT height, bool fullscreen, bool hideCursor ) { this->fullscreen = fullscreen; this->winName = const_cast < LPSTR >( winName ); DEVMODE dmScreenSettings; UINT screenW, screenH, posX, posY; screenW = GetSystemMetrics( SM_CXSCREEN ); screenH = GetSystemMetrics( SM_CYSCREEN ); if( fullscreen ) { memset( & dmScreenSettings, 0, sizeof( dmScreenSettings ) ); dmScreenSettings.dmSize = sizeof( dmScreenSettings ); dmScreenSettings.dmPelsWidth =( unsigned long ) screenW; dmScreenSettings.dmPelsHeight =( unsigned long ) screenH; dmScreenSettings.dmBitsPerPel = 32; dmScreenSettings.dmFields = DM_BITSPERPEL | DM_PELSWIDTH | DM_PELSHEIGHT; this->width = screenW; this->height = screenH; ChangeDisplaySettings( & dmScreenSettings, CDS_FULLSCREEN ); posX = posY = 0; } else { posX =( GetSystemMetrics( SM_CXSCREEN ) - screenW ) / 2; posY =( GetSystemMetrics( SM_CYSCREEN ) - screenH ) / 2; } * win = CreateWindowEx( WS_EX_APPWINDOW, winClassName, this->winName, WS_CLIPSIBLINGS | WS_CLIPCHILDREN | WS_POPUP, posX, posY, width, height, NULL, NULL, GetModuleHandle( NULL ), NULL ); ShowWindow( * win, SW_SHOW ); SetForegroundWindow( * win ); SetFocus( * win ); ShowCursor( hideCursor ); }
void windowClass::init( HICON icon, HCURSOR cursor ) { wndclass wc; int posX, posY; wc.style = CS_HREDRAW | CS_VREDRAW | CS_OWNDC; wc.lpfnWndProc = stdDefProc; wc.cbClsExtra = 0; wc.cbWndExtra = 0; wc.hInstance = GetModuleHandle( NULL ); wc.hIcon = icon; wc.hIconSm = wc.hIcon; wc.hCursor = cursor; wc.hbrBackground =( HBRUSH ) GetStockObject( BLACK_BRUSH ); wc.lpszMenuName = NULL; wc.lpszClassName = winClassName; wc.cbSize = sizeof( WNDCLASSEX ); if( !RegisterClassEx( & wc ) ) { throw WNDCLASS_RECORDER_ERROR; } }
Teraz proces nie zostaje w menadżerze zadań, ale przez chwilę przy kursorze kręci się kółko ładowania. |
|
» 2015-05-17 21:42:19 Wreszcie działa. Zrobiłem parę większych zmian w kodzie, ale cały czas nie działało. Okazało się, że po prostu w pętli głównej programu nie było nic, co miałoby związek z odświeżaniem ekranu/okna. Temat zamykam, bo okienko ładnie się tworzy(ale z zamykaniem jest już problem, dam w innym wątku). |
|
1 2 « 3 » |