[Rozdział 19.]Przekazywanie tablic jednowymiarowych do funkcji. Sprawdzenie zadania.
Ostatnio zmodyfikowano 2015-04-05 22:07
BadBullPL Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Rozdział 19.]Przekazywanie tablic jednowymiarowych do funkcji. Sprawdzenie zadania. » 2015-04-05 15:09:50 Otóż po przestudiowaniu lekcji miałem zadanie: Napisz program, który wylosuje 999 liczb całkowitych z zakresu od 4 do 10 włącznie, wypisze te wartości na ekran, po czym zsumuje je i wynik wypisze na ekran. Wszelkie operacje mają zostać zrealizowane w oparciu o funkcje. Tablica ma być zadeklarowana w funkcji main. Oczekiwane funkcje: Wypełnienie tablicy o podanym rozmiarze losowymi liczbami z przedziału podawanego przez argumenty funkcji. Sumowanie określonej ilości liczb znajdujących się w tablicy i zwrot wyniku. Wypisywanie zawartości tablicy. A to jest moje rozwiązenie: #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> void wylosujLiczby( int a[], int b, int c, int d ) { srand( time( NULL ) ); int powt = 0; do { a[ powt ] =( std::rand() % d ) + c; powt++; } while( powt < b ); } void wypiszLiczby( int a[], int b ) { int powt = 0; do { std::cout << a[ powt ] << std::endl; powt++; } while( powt < b ); } int obliczSume( int a[], int b ) { int suma; int powt = 0; do { suma += a[ powt ]; powt++; } while( powt < b ); return suma; } int main() { int tablica[ 999 ]; wylosujLiczby( tablica, 999, 4, 7 ); wypiszLiczby( tablica, 999 ); int iSuma = obliczSume( tablica, 999 ); std::cout << "Suma liczb wynosi: " << iSuma << std::endl; return 0; }
I mam pytanie czy zadanie zostało dobrze rozwiązane??? |
|
Monika90 |
» 2015-04-05 17:03:47 Źle, błąd jest w funkcji obliczSume. |
|
» 2015-04-05 18:22:39 a gdzie dokładnie |
|
Monika90 |
» 2015-04-05 19:27:28 Jaką wartość początkową ma zmienna suma? |
|
» 2015-04-05 22:07:08 dziękuje zapomniałem że jeśli nie przypisze się zmiennej wartości to będzie ona przypadkowa |
|
« 1 » |