[C++] Wskaźnik do obiektu. Jak przesunąć na kolejny obiekt.
Ostatnio zmodyfikowano 2017-06-26 07:23
notabigthreat |
Przykład trudny » 2015-04-05 23:42:55 Klasę Osoba trochę uprościłem, nie ma ona tu destruktora. #include <string> #include <iostream> using namespace std; class Ocena { public: string imie; string nazwisko; Ocena( string i, string n ) { imie = i; nazwisko = n; } };
int main() { Ocena * w_hehe[ 6 ]; string im_wczyt; string nazw_wczyt; for( int i = 0; i < 6; ++i ) { cin >> im_wczyt; cin >> nazw_wczyt; w_hehe[ i ] = new Ocena( im_wczyt, nazw_wczyt ); } Ocena ** wsk_na_wsk_na_O = w_hehe; ++wsk_na_wsk_na_O; delete * wsk_na_wsk_na_O; * wsk_na_wsk_na_O = nullptr; ++wsk_na_wsk_na_O; ( ** wsk_na_wsk_na_O ).imie = "Jan Maria"; ( * wsk_na_wsk_na_O )->nazwisko = "beznazwiska"; ++wsk_na_wsk_na_O; ( *( wsk_na_wsk_na_O - 1 ) )->nazwisko = "brak"; cout << "Troche namieszalismy przy twoich nazwiskach. Takie zycie.\nPelna lista:\n"; for( int i = 0; i < 6; ++i ) { if( w_hehe[ i ] == nullptr ) cout << "Ta osoba nie zyje. Taka smierc.\n"; else { cout <<(( w_hehe[ i ] )->imie ) << ' ' <<(( w_hehe[ i ] )->nazwisko ) << '\n'; } } }
Jak uda ci się przeczytać, to serdecznie gratuluję. |
|
radek04 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-04-06 07:32:09 Przeczytałem. Przede wszystkim dzięki za włożoną pracę. Ale pisałem, że zaczynam ze wskaźnikami dopiero :) Dobrze zrozumiałem, że jest tablica wskaźników oraz kolejne wskaźniki wskazujące na te pierwsze? |
|
notabigthreat |
» 2015-04-06 13:55:24 Chyba tak. |
|
TenTyp |
» 2017-06-26 07:23:24 @notabigthreat
Ja również serdecznie dziękuję za Twoje poświęcenie, dzięki Tobie i ja wreszcie zrozumiałem w miarę wskaźniki, wskaźniki wskaźników, tablice wskaźników i co najważniejsze fabrykę obiektów.
Dziękuję :-) |
|
1 2 « 3 » |