Dodanie znaku wodnego do wielu obrazów .jpg.
Ostatnio zmodyfikowano 2015-04-06 22:32
Tymianek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Dodanie znaku wodnego do wielu obrazów .jpg. » 2015-04-06 21:28:00 Macie jakiś sprawdzony sposób jak dodać znak wodny do wielu obrazów?
EDIT: Mam około 500 plików jpg. Większość ma nazwę numerowaną, więc mogę w sumie napisać jakiś program w oparciu o pętlę a resztę zrobić ręcznie. |
|
Brunon3 |
» 2015-04-06 21:30:43 Chodzi Ci o to żeby dodawać znak wodny do wielu obrazów na raz, tj. "hurtowo"?
I rozumiem że pytasz jak napisać program który to będzie robił?
-BD. |
|
Quirinnos |
» 2015-04-06 21:43:18 Jak masz Photoshopa to możesz to ładnie zautomatyzować. Innych programów graficznych nie znam. |
|
Brunon3 |
» 2015-04-06 21:46:54 Za pomocą Allegro:1. Wczytujesz bitmapę. 2. Rysujesz na niej znak wodny (inną bitmapę z przezroczystością). 3. Zapisujesz bitmapę o tej samej nazwie (nadpisujesz). I to dajesz do pętli gdzie iterator to nazwa pliku (od 1 do ileśtam) i za każdym obiegiem pętli inkrementujesz iterator o 1. ;)
BITMAP * maska = load_bmp( "maska.bmp", default_palette ); std::vector < BITMAP *> obrazki;
int ilosc = 0;
std::cin >> ilosc;
std::string iloscString; std::string nazwaPliku;
for( int i = ilosc; i >= 0; i-- ) { iloscString = i; nazwaPliku = iloscString + ".bmp"; obrazki = load_bmp( nazwapliku, default_palette ); draw_sprite( screen, obrazki[ i ], 0, 0 ); draw_sprite( obrazki[ i ], maska, 0 + obrazki[ i ]->w - maska->w, 0 + obrazki[ i ]->h - maska->h ); save_bitmap( nazwaPliku, obrazki[ i ], 0, 0 ); }
-BD. |
|
Tymianek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-04-06 22:32:19 Jejciu jak ja dawno nie programowałem nic w c++ i allegro. Teraz mi się przypomina że allegro 4 nie umie otworzyć jpg. Brunon3 dzięki za kod, coś zmodyfikuję i może się uda. Aha! JpgAlleg |
|
« 1 » |