Wyświetlanie czy dana liczba jest poprawna czy nie
Ostatnio zmodyfikowano 2015-04-09 22:08
Bubu Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wyświetlanie czy dana liczba jest poprawna czy nie » 2015-04-09 20:26:52 Cześć, czytając kurs zatrzymałem się wciąż na jednej rzeczy, której po prostu nie mogę wykombinować i czekam, aż ktoś mi ją objaśni. Mianowicie stworzyłem kod, w którym po wpisaniu liczby, gdy jest to liczba zmiennoprzecinkowa pokaże nam 1, gdy nie to 0. Problem leży w tym, że cały czas pokazuje mi 1, nawet jak wpiszę literę to pokaże 1, jak to naprawić? Beż używania if'ów: bool poprawnosc = cin.good(); int a; float b;
int main() { cout << "Podaj liczbe rzeczywista: " << endl; cin >> a; cout << "Podaj liczbe rzeczywista zmienno przecinkowa: " << endl; cin >> b; cout << "Liczba a to : " << a << " Poprawna : " << poprawnosc << endl; cout << "Liczba b to: " << b << " Poprawna : " << poprawnosc; return 0; } |
|
SeaMonster131 |
» 2015-04-09 20:47:56 Dużo już jest podobnych tematów... W złym miejscu przypisujesz wartość do zmiennej poprawnosc . |
|
pekfos |
» 2015-04-09 21:44:15 Widocznie jest za słabo wyperswadowane w kursie, że zmienne nie zmieniają magicznie wartości, tak by program działał, jak sobie to 'początkujący programista' wymyślił. |
|
Brunon3 |
» 2015-04-09 22:08:03 Dokładnie, chodzi o to: bool poprawnosc; int a; float b;
int main() { cout << "Podaj liczbe rzeczywista: " << endl; cin >> a; cout << "Podaj liczbe rzeczywista zmienno przecinkowa: " << endl; cin >> b; poprawnosc = cin.good(); cout << "Liczba a to : " << a << " Poprawna : " << poprawnosc << endl; cout << "Liczba b to: " << b << " Poprawna : " << poprawnosc; return 0; } -BD. |
|
« 1 » |