sortoanie i dodawanie do pliku
Ostatnio zmodyfikowano 2015-04-16 21:45
raf135 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
sortoanie i dodawanie do pliku » 2015-04-16 21:20:13 zrobiłem taki program i jeszcze musze zrobić do niego sortowanie i dodawanie osoby (jest tutaj funkcja dodawania osoby ale nie działa) i nie wiem jak napisać to żeby działała bardzo proszę o pomoc bo jutro mam z tego zaliczenie na informatyce dotyczy to poniższego programu #include <iostream> #include <fstream>
using namespace std;
struct dane
{ string nazwisko; string imie; string tel; }; dane adresy[ 20 ];
int dodaj_osobe( int i ) { cout << "Podaj nazwisko" << endl; cin >> adresy.nazwisko; cout << "Podaj imie" << endl; cin >> adresy.imie; cout << "Podaj numer tel" << endl; cin >> adresy.tel; return 0; } int plik_odczyt() { int i = 0; int j; string lancuch; ifstream plik_o; plik_o.open( "dane.txt" ); while( !plik_o.eof() ) { getline( plik_o, lancuch ); adresy.nazwisko = ""; adresy.imie = ""; j = 0; while( lancuch[ j ] != ';' ) { adresy.nazwisko += lancuch[ j ]; j++; } j++; while( lancuch[ j ] != ';' ) { adresy.imie += lancuch[ j ]; j++; } j++; while( j < lancuch.size() ) { adresy.tel += lancuch[ j ]; j++; } i++; } plik_o.close(); return i; }
int wyswietl_dane( int licznik ) { for( int i = 0; i < licznik; i++ ) { cout << "Nazwisko :" << adresy.nazwisko << " Imie :" << adresy.imie << " Nr tel :" << adresy.tel << endl; } }
int main() { int licznik; cout << "Baza danych" << endl; cout << "Odczytuje dane" << endl; licznik = plik_odczyt(); wyswietl_dane( licznik ); return 0; };
|
|
Quirinnos |
» 2015-04-16 21:45:23 |
|
« 1 » |