[C++] <cmath> M_PI - niezidentyfikowana zmienna
Ostatnio zmodyfikowano 2015-04-23 13:51
carlosmay Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] <cmath> M_PI - niezidentyfikowana zmienna » 2015-04-22 22:31:05 #include <iostream> #define _USE_MATH_DEFINES #include <cmath>
int main() { std::cout << M_PI << std::endl; system( "pause" ); } Czytałem na forum i na MS, mam Visual 2013. Wszystkie stałe matematyczne są niezdefiniowane. Kopiowałem nawet kody z artykułu o <math.h> i też nie działają. Kod powyżej jest napisany wg instrukcji z MS. Nie wiem, czy to jest nieprawidłowy kod, czy może jakieś w oprogramowaniu. Czy ktoś może skompilować to u siebie? |
|
pekfos |
» 2015-04-23 09:20:56 Te stałe nie muszą być zdefiniowane i, jak widać, nie są. |
|
» 2015-04-23 10:05:19 Mam rozumieć, że kod jest poprawny? Gdy wrócę do domu spróbuje go skompilować innym programem. Visual nie chce go skompilować. Dzięki za zainteresowanie. |
|
RazzorFlame |
» 2015-04-23 13:37:40 Spróbuj z plikiem math.h zamiast cmath. |
|
» 2015-04-23 13:51:59 #define _USE_MATH_DEFINES #include <iostream> #include <cmath>
int main() { std::cout << M_PI << std::endl; system( "pause" ); } Użytkowniku RazzorFlame math.h jest w stsarszych kompilatorach i c klasycznym, tak przynajmniej podają źródła czytane. Rozwiązanie: Poprzedni kod kompiluje się prawidłowo w Code::Blocks natomiast w Visual Studio ważne jest miejsce dodania #define _USE_MATH_DEFINES i jest to przed pierwszą derektywą #include <... jak wyżej. Temat zamykam i dzięki za pomoc pekfos. |
|
« 1 » |