Biblioteka pod program dla wielu systemów operacyjnych
Ostatnio zmodyfikowano 2015-05-10 07:04
Bajt Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-04-26 12:47:57 Chodzi mi o bibliotekę pod GUI. Taką, aby składnia była przyjazna, i były w niej dostępne takie funkcje jak np. Sleep w WinAPI |
|
Monika90 |
» 2015-04-26 13:34:15 A co ma Sleep wspólnego z GUI?
Sleep z WinAPI ma odpowiedniki w standardowym C++, jest to std::this_thread::sleep_for |
|
bingo009 |
» 2015-04-27 00:56:52 Jak chcesz pisać aplikacje okienkowe, to bierz jedną z tych, co powiedziałem(polecam Qt). Qt nie ma takich ogromnych możliwości jak WinApi, bo jest to biblioteka do pisania aplikacji okienkowych, a nie API systemu. Jednakże pisanie aplikacji okienkowych w API systemowym jest sporym utrudnieniem, bo takie API są niskopoziomowe. Już nie wspomnę o braku przenośności(pomijam protezy jak WINE). |
|
Maciek |
» 2015-05-10 07:04:07 Również polecam biblitekę QT. Warto zwrócić uwagę, że np. Microsoft zmieża obecnie w podobnym kierunku i chce ujednolicić API tak, aby nie trzeba było pisać aplikacji od zera na tablet, smartphone, czy na PC-ta, natomiast bibliteka QT jest już od wielu lat przenośna, sprawdzona w wielu dziedzinach, działa wyśmienicie i jak dla mnie jest to świetna bibliteka do pisania aplikacji okienkowych. Jeśli piszesz w Visual Studio, to możesz doinstalować addon który integruje biblitekę QT z Visual Studio, co prawda np. sam designer nie jest osadzony przez addon w Visual Studio (a taka funkcjonalność miały stare komercyjne wersje z trolltech - poprzedni właściciel bibliteki QT) ale myślę że sobie poradzisz bez problemu bo jest to bibliteka c++ a nie pure czyste WinAPI w którym aplikacje pisał byś wieki (w porównaniu do bibliteki QT). Jeśli piszesz w Eclipse, to tutaj też wiem że był plugin, ale nie wiem czy jest jeszcze rozwijany (nawet był osadzony designer :)). Chciałem dodać że jeśli komuś BARDZO zależy, to można używać WinAPI razem z QT (szczegóły -> google) |
|
1 « 2 » |