Problemy z tworzeniem błędu
Ostatnio zmodyfikowano 2015-04-25 14:46
gumis1153 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problemy z tworzeniem błędu » 2015-04-25 14:30:56 Siemka, jestem nowy i przepraszam jeśli nie tu dodałem post. Uczę się programować i mam problem, chciałbym żeby przy wybraniu a<1 lub a>4 wyskakiwał błąd. Próbowałem już if'em ale nie działało albo źle to napisałem. Mógłby ktoś pomóc? #include <iostream> #include <list> #include <cstdlib>
using namespace std;
int a; int main() { cout << "SPRAWDŹ DO CZEGO PASUJESZ" << endl; cout << "________________________________" << endl; cout << "Wybierz:" << endl; cout << endl; cout << "1 dla Informatyk" << endl; cout << "2 dla Teleinformatyk" << endl; cout << "3 dla Technik Organizacji Reklamy" << endl; cout << "4 dla Elektronik" << endl; cin >> a; system( "cls" ); switch( a ) { case 1: cout << "Pytanie informatyk" << endl; break; case 2: cout << "Pytanie teleinformatyk" << endl; break; case 3: cout << "Pytanie technik organizacji reklamy" << endl; break; case 4: cout << "Pytanie elektronik" << endl; break; } return 0; }
|
|
darko202 |
» 2015-04-25 14:46:12 1. ze switch'em musisz dodać warunek default 2. a<1 lub a>4 if ( ! ((a>=1) && (a<=4)) ) ! not && and |
|
« 1 » |