Odwoływanie się do obiektu z metod statycznych
Ostatnio zmodyfikowano 2015-05-14 09:51
tobik Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Odwoływanie się do obiektu z metod statycznych » 2015-05-13 21:08:42 Witam mam pewien problem Tworzymy klasę X która w konstruktorze przyjmuje liczbę K, następnie tworzy tablice dynamiczna o wielkości K i wypełnia ją losowymi liczbami klasa ma mieć metodę wyświetlającą wartość pod danym indexem oraz metodę statyczną średnia oraz metodę statyczną suma elementów Wyświetlanie danych ma być w osobnej klasie. A więc musze na samym pocztku stworzyć obiekt który przez konstruktor stworzy tablice tutaj mam to co obecnie wymyśliłem #include "stdafx.h" #include <iostream> using namespace std;
class X { public: X( int ); ~X(); private: int * mT; int mN; }; X::X( int n ) { mT = new int[ n ]; mN = n; cout << "elementy tablicy: " << endl; for( int i = 0; i < n; i++ ) { mT[ i ] =(( rand() % 100 ) + 1 ); cout << i << ": " << mT[ i ] << endl; } } X::~X() { delete[] mT; }
int _tmain( int argc, _TCHAR * argv[] ) { X s( 40 ); cin.get(); return 0; }
Jak dorobić resztę funkcji? |
|
darko202 |
» 2015-05-14 09:51:37 >> oraz metodę statyczną średnia oraz metodę statyczną suma elementów 1. zakładam, że zwykłą metodę umiesz zrobić więc od tego zacznij 2. poczytaj np. http://cpp0x.pl/kursy/Programowanie-obiektowe-C++/Podstawy/Statyczne-zmienne-i-metody-w-klasie/489i zrozum czym są "Statyczne zmienne i metody w klasie" 3. modyfikujesz metody napisane w p1 mając wiedzę z p2 i zrobione. 4. test int _tmain( int argc, _TCHAR * argv[] ) { X e1( 10 ); cout << "srednia : " < e1.srednia() << "\n"; cout << "suma : " < e1.suma() << "\n"; X e2( 7 ); cout << "srednia : " < e2.srednia() << "\n"; cout << "suma : " < e3.suma() << "\n"; X e3( 11 ); cout << "srednia : " << e3.srednia() << " = " << e1.srednia() << "\n"; cout << "suma : " < e3.suma() << " = " << e1.suma() << "\n"; cin.get(); return 0; }
|
|
« 1 » |