Tworzenie animacji 2d do bibliotek typu SDL, Allegro
Ostatnio zmodyfikowano 2010-02-10 00:19
Orpis Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Tworzenie animacji 2d do bibliotek typu SDL, Allegro » 2010-02-04 18:40:52 Witam wszystkich. Wielu z was może mieć dylemat jak zrobić fajną animacje 2d... paint? Inny program graficzny? Jest na to lepszy sposób... Najpierw ściągnijcie program o nazwie pivot (tu link): http://download.chip.eu/pl/Pivot_112578.htmlŚciąganie nie trwa długo... jest to program do tworzenia animacji...co najlepsze ma funkcje zapisywania w formacie bmp który nada się idealnie...nie jest on trudny w obsłudze. Dlatego że nie mogę opisać jak zrobić każdą animacje więc odeśle was do tego linku: http://pivot.boo.pl/index.phpMam nadzieje że pomogłem. Życzę przyjemnego tworzenia animacji. Orpis |
|
DejaVu |
» 2010-02-04 22:17:35 W sumie to jest link do forum, a nie do kursu, więc raczej nie nadaje się to jako Tutorial ani artykuł... przenoszę do pozostałych tematów. Chyba, że coś fajnego samodzielnie wysmarujesz to chętnie to sobie przeczytam :) |
|
pekfos |
» 2010-02-06 17:04:19 pivot? :) ja bym raczej nie wstawił do gry animacji walki patyczaków. do niczego innego to się raczej nie nadaje
//edit: osobiście uważam że w pivocie nie można zrobić 'fajnej' animacji. prościej robić we flashu, tam przynajmniej można rysować a nie tylko przestawiać punkciki. potem tylko przerzucić swf na avi i mamy animację z dźwiękiem.
zapisuje w formacie BMP? czy jako sekwencja BMP w której każda klatka jest w oddzielnym pliku. gdyby tak zrobić 30 sekundowy film do gry na pełnym ekranie(np 800x600) przy fps np. 20 to folder z filmem zajmowałby 20*30*1.37 = 822 megabajtów. w AVI tyle zajmuje około 0.5 godziny filmu. pomysł dobry ale efekty są mierne a wczytywanie trwa wieki. |
|
dmx81 |
» 2010-02-10 00:19:42 dokladnie, sprawdzilem program, bo cos obilo sie o uszy - poanimowalem sobie z 10 min ludka... zapisuje....uuu z 30 osobnych plikow, nie dobrze - myslalem, ze bedzie jeden bmp ze sklejonymi klatkami. do zabawy fajne, widzialem kilka avatarow animowanych chyba za pomoca tego programu, ale do gry... chyba ze znana seria stickman czy jakos tak |
|
« 1 » |