[C++] Wywolanie argumentow dwoch liczb pseudolosowych w funkcji main
Ostatnio zmodyfikowano 2015-06-04 21:02
bociankb Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Wywolanie argumentow dwoch liczb pseudolosowych w funkcji main » 2015-06-04 18:04:49 Witam, otoz chce w funkcji nie glownej wylosowac dwie liczby losowe po czym chce je pokazac na ekranie dolaczajac funkcje do funkcji main. #include <iostream> #include <cstdlib> #include <time.h> using namespace std; int liczba( int c ) { srand( time( NULL ) ); c = rand() % 10 + 1; return c; }
int main() { cout << liczba( 1 ); return 0; }
udalo mi sie z jedna ale nie mam pojecia jak to zrobic z dwoma z gory dziekuje :) |
|
Gibas11 |
» 2015-06-04 20:51:29 Tylko skomplikowałbyś sobie życie zwracając dwie liczby w jednej funkcji, ja rozwiązałem to tak: #include <iostream> #include <stdlib.h> #include <time.h>
using namespace std;
int losowa() { return rand() % 10 + 1; }
int main() { srand( time( NULL ) ); for( int i = 0; i < 2; i++ ) cout << losowa() << "\n"; return 0; }
A jeżeli bardzo chcesz to zrobić zwracając 2 liczby jedną funkcją, to można tak: #include <iostream> #include <stdlib.h> #include <time.h>
using namespace std;
class liczby { public: int l1; int l2; };
liczby losowa() { liczby buf; buf.l1 = rand() % 10 + 1; buf.l2 = rand() % 10 + 1; return buf; }
int main() { srand( time( NULL ) ); liczby Liczby = losowa(); cout << Liczby.l1 << "\n" << Liczby.l2; return 0; }
|
|
Piastlis |
» 2015-06-04 21:02:00 Albo pobaw się matematyką.Zamiast losować 2 liczby z zakresu 1-10 wylosuj 1 z zakresu 1-100.... |
|
« 1 » |