Losowanieliczb pomoc (goto)
Ostatnio zmodyfikowano 2015-06-04 20:29
Adams644 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Losowanieliczb pomoc (goto) » 2015-06-04 19:01:39 Witam napisałem poniższy kod w oparciu o nauczone przeze mnie techniki uczac się kursu. wyczytalem ze stosowanie funkcji (GOTO) jest nie zalecane w większości przypadkach ale nie znalazłem opisu w jakich wiec chciałem zapytać się was jako bardziej doświadczonych osób czy napisany przeze mnie program z wykorzystaniem właśnie tej funkcji należy do tej dziedziny ,że tak nazwę nie zalecanych :D może dziwnie to wszystko pogmatwane przeze mnie zostało ale nie jestem najlepszy w opisywaniu problemów ;D #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
int main() { goto_cofnij: srand( time( NULL ) ); int liczba =( rand() % 9 ) + 1; int a; int strzaly; strzaly = 0; do { cout << "podaj liczbe z przedzialu od 1 do 10" << endl; cin >> a; cin.sync(); strzaly++; cout << "Wybrales liczbe: " << a << endl; if( liczba == a ) { cout << "Brawo wygrales" << endl; cout << "Wylosowana liczba: " << liczba << endl; cout << "oddana liczba strzalow: " << strzaly << endl; } else if( a > 10 || a < 0 ) { cout << "ktora nie miesci sie w przedziale program sie zakonczy" << endl; cout << "Wylosowana liczba: " << liczba << endl; return 0; } else { cout << "Nie udalo sie sprobuj jeszcze raz: " << endl; } } while( liczba > a || liczba < a ); cout << "\n[1] Zamknij program\n[2] Graj dalej" << endl; int menu; cin >> menu; switch( menu ) { case 1: cout << "zamknij program" << endl; return 0; break; case 2: cout << "graj dalej" << endl; goto goto_cofnij; break; default: return 0; } return 0; }
|
|
pekfos |
» 2015-06-04 20:29:29 czy napisany przeze mnie program z wykorzystaniem właśnie tej funkcji należy do tej dziedziny ,że tak nazwę nie zalecanych |
Należy. Goto jest do rozważenia, gdy chce się wyskoczyć z n zagnieżdżonych pętli naraz, a i to nie zawsze. Tutaj, wystarczy zastosować pętlę i obejdzie się nawet bez specjalnego kombinowania. |
|
« 1 » |