Problem z losowaniem licz z pewnego zakresu.
Ostatnio zmodyfikowano 2015-06-20 11:06
początkujący Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z losowaniem licz z pewnego zakresu. » 2015-06-16 20:34:20 Potrzebuje pomocy. Nie wiem co źle zrobiłem więc liczę że ktoś zauważy błąd i pomoże. #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> using namespace std;
int main() { srand( time( NULL ) ); int licznik = 0; int suma = 0; int liczba[ 1000 ]; liczba[ licznik ] =( rand() % 6 ) + 4; do { cout << liczba[ licznik ] << endl; licznik++; } while( licznik < 1000 ); licznik = 0; do { suma = suma + liczba[ licznik ]; licznik++; } while( suma < 1000 ); cout << "Suma wynosi: " << suma << endl; return 0; } Po kompilacji i uruchomieniu losowane są liczby z większego zakresu niż chciałem ( chciałem dać zakres od 4 do 10 ). |
|
pekfos |
» 2015-06-16 20:47:36 Losujesz tylko jedną liczbę. |
|
stevy |
» 2015-06-17 01:06:02 poza tym losujesz od 4 do 9 |
|
palkers |
Dobry samarytanin pozdrawia » 2015-06-17 12:57:22 Nie chciało mi się robić wszystkich komend które tam masz do zrobienie ale przynajmniej nie które. Szybko i na temat: Main: #include <iostream> #include <string> #include <fstream> #include <iomanip> #include <cstdio> #include "bank.h" using namespace std;
struct klient { string nazwisko; string imie; string zadluzenie; }; int main() { bank bo; bo.rozmiarowanie(); bo.wczytywanie(); return 0; }
Header: #ifndef BANK_H #define BANK_H #include <iostream> #include <string> #include <fstream> #include <iomanip> #include <cstdio> using namespace std;
class bank { public: bank(); int z; ifstream plik; int rozmiar; int rozmiarowanie(); int wczytywanie(); int sprawdzanie(); struct klient { string nazwisko; string imie; string zadluzenie; }; protected: private: };
#endif
klasa bank: #include "bank.h" #include <iostream> #include <string> #include <fstream> #include <iomanip> #include <cstdio> using namespace std;
bank::bank() { } int bank::rozmiarowanie() { rozmiar = 0; ifstream plik; string dupa; plik.open( "D:\\Jazda z CCCCCC++++\\pirsze kroki\\chatboty\\pomysly\\pomocna pomoc\\klienci.txt" ); while( plik.eof() == 0 ) { getline( plik, dupa ); rozmiar++; } cout << "tabela bedzie miala rozmiar: " << rozmiar << endl; cout << plik.eof() << endl; } int bank::wczytywanie() { klient a[ rozmiar ]; plik.open( "D:\\Jazda z CCCCCC++++\\pirsze kroki\\chatboty\\pomysly\\pomocna pomoc\\klienci.txt" ); z = 0; while( z < rozmiar ) { getline( plik, a[ z ].nazwisko, ' ' ); getline( plik, a[ z ].imie, ' ' ); getline( plik, a[ z ].zadluzenie ); z++; } z = 0; while( z < rozmiar ) { cout << "klient numer: " << z + 1 << endl; cout << "Nazwisko klienta: " << a[ z ].nazwisko << endl; cout << "Imie klienta: " << a[ z ].imie << endl; cout << "Zadluzenie klienta: " << a[ z ].zadluzenie << endl; z++; } z = 0; int zadluzeni = 0; while( z < rozmiar ) { if( a[ z ].zadluzenie != "0" ) { cout << "klient " << a[ z ].imie << " " << a[ z ].nazwisko << "jest zadluzony" << endl; zadluzeni++; } z++; } cout << "zadłużonych jest łącznie: " << zadluzeni << endl; }
|
|
stevy |
» 2015-06-17 14:23:33 @UP co to ma do rzeczy |
|
libed |
» 2015-06-17 21:55:49 #include <iostream> #include <iomanip> #include <random>
int main( int argc, char ** argv ) { std::mt19937 generator; std::uniform_int_distribution < unsigned > rnd( 4, 10 ); unsigned total = 0; for( unsigned i = 0; i < 1000; ++i ) { unsigned numb = rnd( generator ); std::cout << "Wylosowana liczba[" << std::setw( 3 ) << i << "]: " << numb << "\n"; total += numb; } std::cout << "Suma: " << total << "\n"; return 0; } rand() = C <random> = C++ |
|
Roofy5 |
» 2015-06-19 23:55:57 srand( time( NULL ) );
int licznik = 0; int suma = 0; int liczba[ 1000 ];
do { liczba[ licznik ] =( rand() % 7 ) + 4; cout << liczba[ licznik ] << endl; licznik++; } while( licznik < 1000 );
licznik = 0;
;) |
|
marianekA |
» 2015-06-20 11:06:48 Tak też będzie dobrze: liczba[ licznik ] = rand() % 7 + 4; |
|
« 1 » |