wczytywanie tablicy do vectora
Ostatnio zmodyfikowano 2015-06-18 12:34
rfid Temat założony przez niniejszego użytkownika |
wczytywanie tablicy do vectora » 2015-06-18 10:34:57 Czy może mi wytłumaczyć dlaczego przekazując tablicę jako argument funkcji nie przepisuje mi się ona do wektora? int moje_liczby[] = { 16, 2, 77, 29 }; vector < int > dane( moje_liczby, moje_liczby + sizeof( moje_liczby ) / sizeof( int ) );
for( int i = 0; i < dane.size(); i++ ) { cout << dane[ i ] << " "; }
To powyżej działa wszystko pięknie A to już nie działa - przepisuje się jedynie pierwszy element. void a( int liczby[] ) { vector < int > dane( liczby, liczby + sizeof( liczby ) / sizeof( int ) ); for( int i = 0; i < dane.size(); i++ ) { cout << dane[ i ] << " "; } }
int main() { int moje_liczby[] = { 16, 2, 77, 29 }; a( moje_liczby ); }
A na stringach to już całkiem mi krzaki wychodzą. |
|
darko202 |
» 2015-06-18 11:13:22 1. https://pl.wikibooks.org/wiki/C%2B%2B/Vector... Dodatkowo istnieje konstruktor przyjmujący liczbę elementów oraz wartość, jaką ma mieć każdy z nich. vector<string> tablica( 20, "przykladowy tekst" ); Ta tablica będzie miała dwadzieścia elementów, z czego wszystkie mają wartość: "przykladowy tekst". ... 2. tworzy Ci się wektor - sprawdź co zawiera |
|
rfid Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-06-18 11:21:44 Dobra z tablicą int sobie poradziłem tak: void a( int liczby[] ) { vector < int > dane( liczby, liczby + sizeof( liczby ) / sizeof( int ) ); for( int i = 0; i < sizeof( liczby ); i++ ) { dane[ i ] = liczby[ i ]; cout << dane[ i ] << " "; } }
Możesz podpowiedzieć jak zrobić to na string? Takie coś mi nie działa niestety. void a( string liczby[] ) { vector < string > dane( liczby, liczby + sizeof( liczby ) / sizeof( string ) ); for( int i = 0; i < sizeof( liczby ) / sizeof( string ); i++ ) { dane[ i ] = liczby[ i ]; cout << dane[ i ] << " "; } }
|
|
pekfos |
» 2015-06-18 12:34:54 void a( int liczby[] ) { vector < int > dane( liczby, liczby + sizeof( liczby ) / sizeof( int ) );
| liczby to wskaźnik, nie tablica. Ten wektor będzie miał 1 element. Takie coś mi nie działa niestety. |
Jw. Tu nie będzie w ogóle elementów w wektorze. |
|
« 1 » |