[SFML2.2] vector i funkcja..
Ostatnio zmodyfikowano 2015-06-23 20:35
bladykiel Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[SFML2.2] vector i funkcja.. » 2015-06-23 20:17:16 Witam, mam taki problem.. otóż mam parę klas: enemy,tower,strzal,sklep. czemu w klasie sklep mogę mieć funckję: void Kupno( int akcja, sf::RenderWindow & okno, std::vector < tower > & d ) { }
natomiast nie mogę mieć: void Kupno2( int akcja, sf::RenderWindow & okno, std::vector < strzal > & d ) { }
Po wywołaniu obu funkcji w pętli głównej programu, pierwsza działa ok, a przy drugiej wywala błąd: Error: a refeerence of type "std::vector<<error-type, std::allocator<<error-type>>> &"(not const-qualified) cannot be initialized with a value of type "std::vector<strzal, std::allocatorstrzal>>" vectory są tworzone w taki sposób: std::vector < tower > d; std::vector < strzal > b; kompletnie nie rozumiem problemu, gdyż po zmianie "typu" vectora na inny niz strzal wszystko dziala ok... error przy kompilacji: 1>main.cpp(92): error C2664: 'tower::enemySpotted' : cannot convert parameter 1 from 'std::vector<_Ty>' to 'std::vector &' 1> with 1> [
1> _Ty=strzal 1> ] |
|
pekfos |
» 2015-06-23 20:26:06 Jakie masz dyrektywy #include na początku każdego pliku? |
|
» 2015-06-23 20:28:00 w mainie mam: #include <SFML/Graphics.hpp> #include "enemy.h" #include "tower.h" #include "sklep.h" #include "strzal.h" w innych nie mam żadnych. problem jest z klasa "strzal" bo gdy w klasie zrobie funkcje np: void Zrob( std::vector < tower > & d ) { }
dziala ok.. Dla innych wektorów również. Problem pojawia się tylko przy vectorze typu strzal czyli void Zrob( std::vector < strzal > & d ) { }
|
|
pekfos |
» 2015-06-23 20:31:40 w innych nie mam żadnych. |
No to źle. Przenieś #include "sklep.h" w mainie na koniec, może zadziała. |
|
» 2015-06-23 20:35:16 Powinno być ok, z tym że teraz gdzie indziej są błędy :) ale tu sobie jakoś poradzę chyba :) Dzięki wielkie za naprowadzenie :) |
|
« 1 » |