Geno Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Obliczenia w allegro » 2010-02-12 15:37:16 Programowałem jakiś czas w bloodshed c++ i tam bardzo łatwo się wypisywało jakieś obliczenia na ekran (cout << "wynik:" << a << endl), ale gdy wszedłem kawałek w allegro napotkałem problem. Fajnie spisałem kodzik na wypisywanie na ekran czegoś, ale jeśli gdzieś dam int a=10; i potem wpisuje (zgadywałem, właśnie o to mi chodzi że nie wiem co mam zrobić) textout_ex(screen,font,a,20,20 ,makecol(255,0,255),-1); i jak zapewne się domyślacie nic(podświetla linijke). Chodzi o to że np. dziele ekran na dwie części i chce na każdej wypisywać jakieś aktualne dane (w moim przypadku to życie i energia postaci) i jak mam to zrobić? Jak wogule robić obliczenia? Poprostu dodaje include <stdlib.h> itp i mogę robić to co w bloodshedzie ? |
|
szyx_yankez |
» 2010-02-12 15:49:52 Hmmmm... Blodshed, jakaś nowa biblioteka czy język? Wiesz wogóle czy się różni Blodshed Dev C++ od Allegro? Może inaczej czym się różni IDE od biblioteki? Jak tego nie wiesz to się nie zabieraj za programowanie.
|
|
» 2010-02-12 15:58:28 Dziękuje stary, zmotywowałeś mnie. Kurcze czego ty chcesz? Jestem z drugiej gimnazjum, w pierwszej usłyszałem o c++ a w drugiej od paru miesięcy dopiero programuje. Uczy nas jakiś koleś z instytutu informatyki, fajnie jest, ale jesteśmy dopiero na for i takich rzeczach. Zobaczyłem allegro bo dev-c++ jest troszkę wolno ciągnięty na zajęciach, a chciałem zrobić gre 2D i zobaczyłem allegro. Jejku koleś każdy zaczynał, moja wina że my lekcje programowania zeczyliśmy od tego co to jest wogule programowanie? Rok temu uczył nas też jeden koleś o podejściu takim jak twoje (to znaczy ledwo gdzieś coś przekręciłem, średnik źle postawiłem, a on mówił że ja podstaw nie znam, że nie powinienem programować i tak to każdego ucznia) z 25 osób po tygodniu zostało 4, a po trzech tygodniach wszyscy odeszli. Rok potem(teraz) przyszedł koleś co zamiast się wkurzać tłumaczy i zgadnij ile osób z 11 zostało, 13 bo doszły kolejne, wszyscy dają sobie rade i jest git
Może ktoś odpowiedzieć na moje pytanie? Wyjaśnić? W końcu chyba na tym polega to forum. |
|
» 2010-02-12 16:02:36 Aha, przy okazji(sory mój błąd w pierwszym poście) cytuje:
Wiesz wogóle czy się różni Blodshed Dev C++ od Allegro? Może inaczej czym się różni IDE od biblioteki? Jak tego nie wiesz to się nie zabieraj za programowanie.
Chyba wiem. Blodshed to kompilator, allegro biblioteka. Biblioteke dołącza się przez #include; include<iostream> include<cstdlib> #include<allegro.h> #include<conio.h> #include<windows.h> itp itd |
|
szyx_yankez |
» 2010-02-12 16:11:31 Tak się składa że ja też chodzę do drugjej gimnazjum.A pół roku temu nawet nie słyszałem o programowaniu (progamuję 5-6 mies).Ps Blodshed to nie kompilator(więc nie wiesz). Tylko ja żadko zakładam tematy na forum(prawie wogóle a programuje sporo) bo każdy problem można rozwiązać samemu jak się chce.Zawsze korzystam z dokumentacij którą masz w folderze x : Dev-Cpp/docs/allegro/allegro.html mnustwo przykładów w examples i google. Jednak nie mówie byś nie zakładał tematów na forum (załóż je w ostatecznośći jak sam po 24h nie rozwiązesz problemu)pomyśl sobie jak ludzie programowali w 19xx r jezeli nie było neta(w polsce) wtedy nie można było się pytać o pomoc internautów tylko problemy rozwiązywać samemu.
|
|
szyx_yankez |
» 2010-02-12 16:24:36 A co do problemu, textprintf_ex( screen, font, 0, 0, makecol( 0, 0, 0 ), - 1, "Wartosc a = %d", a );
|
|
» 2010-02-12 16:26:49 aha drugiego postanie zobaczyłem, dzięki dobra, zamykam temat bo taka pomoc nie ma sensu |
|
« 1 » |