[SFML] Dlaczego obiekt sf::Event jest ciągle tworzony w pętli gry?
Ostatnio zmodyfikowano 2015-07-09 09:45
Patrycjerz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[SFML] Dlaczego obiekt sf::Event jest ciągle tworzony w pętli gry? » 2015-07-08 20:09:20 Witajcie, oczywiście pytanie bardziej z ciekawości, niż z problemów z programem. Dlaczego obiekt sf::Event jest ciągle tworzony w pętli gry, zamiast stworzyć go raz i tyle? Wiem, mogę sobie zrobić to jak mi się żywnie podoba, ale wg oficjalnego przykładu na głównej stronie biblioteki tak ma być, no ale dlaczego? Oto jest pytanie :D |
|
pekfos |
» 2015-07-08 20:23:37 W myśl zasady 'nie twórz zmiennych za daleko od miejsca użycia'. |
|
Patrycjerz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2015-07-08 20:36:49 Może i to prawda, ale ta zmienna byłaby np. poza pętlą, a nie w niej. Chyba ten problem jest wyimaginowany :) Ale kto wie, co miał poeta na myśli (autor/zy biblioteki).
EDIT: A tak poza tym, to, jak się nie mylę, takie ciągłe tworzenie obiektu pożera moc, czy nie? |
|
pekfos |
» 2015-07-08 20:41:10 takie ciągłe tworzenie obiektu pożera moc, czy nie? |
Niekoniecznie. |
|
akwes |
» 2015-07-09 09:45:41 Kod ma być najpierw czytelny a dopiero potem optymalizowany i to tylko i tylko wtedy kiedy zajdzie taka potrzeba i ktoś testując pokaże (pokaże, a nie zgadnie) wąskie gardło. Na pewno masz więcej i to dużo gorszych miejsc w programie, które będą wymagać optymalizacji. |
|
« 1 » |