VisualStudio2013, button start, podpięcie pliku z kodem do rozpoczęcia.
Ostatnio zmodyfikowano 2015-07-13 13:41
GregoryIwanek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
VisualStudio2013, button start, podpięcie pliku z kodem do rozpoczęcia. » 2015-07-13 13:30:48 Cześć. Pytanie pewnie banalne, w typie "jak wiązać buty", ale niestety trafiłem na ścianę i w poradnikach/manualach nie znalazłem odpowiedzi ( pewnie nikt nie miał takiego problemu). Mianowicie, chciałem w końcu przenieść się z pisania hobbystycznego do napisania pierwszej aplikacji ( gra statki) i chciałem zrobić UI w Visual Studio 2013. Jest to dalekie od skończenia, ale w tym momencie mam już kod generujący losową tablicę ze statkami i przekazujący ją do pliku .txt. Chciałbym zacząć podpinać go teraz do UI i zobaczyć, czy będzie z niego działał ( z konsoli działa, zapisuje za każdym razem inną sekwencję i nie wychodzi poza przedział). Tyle tytułem długiego wstępu. kod z pliku Source.cpp #include <iostream> #include <cstdlib> #include <time.h> #include <fstream> #include "Statki_gra_header_code_gra.h" #include "Statki_gra_UI.h" using namespace std;
int main() { plansza_przeciwnika_statki plansza_ze_statkami; int random_table_enemy[ 6 ][ 20 ] = { 0 }; int random_table_player[ 6 ][ 20 ] = { 0 }; srand( time( NULL ) ); plansza_ze_statkami = statki_przeciwnika(); zapelnienie_planszy_przeciwnika( plansza_ze_statkami, random_table_enemy ); zapisywanie_do_pliku_txt( random_table_enemy ); return( 0 ); }
Do tego mam jeszcze pliki Functions.cpp ( zawierający funkcje do wykonania) oraz nagłówkowy Statki_gra_header_code_gra.h ( jest tam klasa i protofunkcje). I teraz meritum: Jak wygląda kod który trzeba wklepać do Statki_gra_UI.h ( mam tam wygenerowany kod mojego UI), żeby po kliknięciu buttona START, przejść do egzekucji kodu z pliku Source.cpp? myślę w moim pytaniu o tym: private: System::Void button10_Click( System::Object ^ sender, System::EventArgs ^ e ) { }
Pytanie banał, ale we wszystkich instrukcjach/poradnikach jakie znalazłem po prostu wpisywano instrukcje ( najczęściej bardzo krótkie) do wykonania wewnątrz, a ja chcę wykonania całego długiego kodu który jest w innym pliku. Pozdro i przepraszam za takie głupie pytania, ale jest to moja pierwsza próba przy pisaniu czegoś obiektowego i niestety ze względu na pracę nie mogę sobie pozwolić kilkugodzinne na ślęczenie nad książkami w poszukiwaniu brakującego średnika w funkcji której nie znam:). Jak mówią, kto pyta nie błądzi, i następnym razem będę już widział. |
|
pekfos |
» 2015-07-13 13:41:23 Żeby się bawić w generatory kodu, typu tworzenie UI w Visualu, trzeba najpierw mieć tyle wiedzy, by taki kod potrafić samemu napisać. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale mieszasz w tym temacie 2 różne języki programowania. |
|
« 1 » |